filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Павло Гриценко: “Візьміть під своє крило Винниченка”

24 лютого Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка приймав поважного гостя — директора Інституту української мови НАН України, доктора філологічних наук Павла Гриценка.

 

Метою візиту Павла Юхимовича була синхронізація діалектологічних досліджень науковців КДПУ та співробітників Інституту української мови НАНУ та організація більш тісної взаємовигідної співпраці в цій галузі між університетом та Академією наук.. Про цікаві результати власних багаторічних розвідок гість університету поділився зі студентами під час лекції, а на зустрічі з викладачами почав розмову саме з постаті патрона університету та закликав присутніх “взяти Винниченка під своє крило”. На переконання Павла Юхимовича, опрацювання мовотворчості Винниченка і можливе, і потрібне, і на часі. Іншою сферою наукових розвідок викладачів та студентів КДПУ гість запропонував зробити мову драматургії нашого регіону.

Ну і головне, як із жалем констатував Павло Юхимович, Кіровоградщина як територіальна одиниця вартує бути ширше представленою в книгах діалектологічних текстів. На його думку, педагогічний університет має стати інформаційним науковим центром, який візьме на себе місію дослідження й систематизації діалектологічного мово- та текстотворення на теренах краю, працюватиме над створенням регіонального діалектного фонофонду.