• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наука - Анонси, діяльність центру ISCAR

Учасниками центру опубліковані результати дослідження з історії науки

Дослідниками, що залучені до наукових пошуків за програмами Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень, опублікована стаття в журналі «History of science and technology»: Pasichnyk, N., Rizhniak, R., & Deforzh, Н. (2023). Congresses of natural scientists and mathematicians in the “Bulletin of experimental physics and elementary mathematics” (1886–1917): Analysis of publications. History of Science and Technology13(2), 280-310. https://doi.org/10.32703/2415-7422-2023-13-2-280-310

001 result

У статті представлені результати дослідження публікацій у «Віснику дослідної фізики та елементарної математики», що видавався в Києві та Одесі протягом 1886–1917 рр., про організацію, проведення та результати вітчизняних і закордонних з’їздів та конгресів математиків і природознавців. Журнал був неофіційним періодичним друкованим виданням математичного відділення Новоросійського товариства дослідників природи. Дослідження проведене з метою здійснення змістовного та кількісного аналізу текстів публікацій журналу, в яких висвітлюються матеріали таких зібрань науковців та педагогів. Авторами для змістовного аналізу предмету дослідження використовувалися наукові методи, а в процесі кількісного аналізу – квантифікація тексту, збирання емпіричних даних, їхнє узагальнення та математико-статистична обробка.

2

Серед висновків дослідження основними можна зазначити такі: а) усі вітчизняні з’їзди природодослідників та математиків, які збиралися протягом періоду видання журналу, були висвітлені на його сторінках; при цьому способи подання інформації та її обсяг суттєво відрізнялися за різними зібраннями в залежності від наявності мотивів обох складів редакційної колегії; б) педагогічна складова була найбільш вагомим мотивом для обох складів редакції Вісника при прийнятті рішення щодо особливостей та обсягів висвітлення матеріалів про роботу вітчизняних та закордонних з’їздів і конгресів; в) матеріали Вісника (та інших подібних видань того часу) про висвітлення роботи вітчизняних та закордонних з’їздів і конгресів викладачів та дослідників природи і математики, у яких розкривається зміст просвітницької діяльності знаменитих вчених та педагогів, є важливим елементом джерельної бази біографічних досліджень, які проводять історики науки.

Стаття вже проіндексована в базах Scopus та Web of Science.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись