• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Сторінка першокурсника

Рубрика передбачає відповіді на актуальні питання: як записатись до бібліотеки, які правила користування літературою, як знайти потрібне видання, що таке електронний каталог та інші.

Як записатись до бібліотеки й отримати комплект підручників?

Щоб стати користувачем бібліотеки, згідно правил користування бібліотекою, потрібно зареєструватись на абонементі свого факультету. Староста в бібліотеці отримує відомість, з якою звертається до бібліотекаря. Потім визначається час отримання комплекту підручників на семестр. Перший раз група приходить зі старостою, потім – індивідуально. Підручники та навчальні посібники видаються студентам із фондів навчальних абонементів. Щоб одержати літературу на абонементі студент повинен пред’явити студентський квиток. Запис до бібліотеки на п’ять років коштує 6 гривень. Літератрура на абонементі видається для користування вдома. 

Зверніть увагу! Книги повертати обов’язково в кінці семестру. Книги не видаються студенту до того часу, поки повністю не розрахується за попередній семестр.

До якого абонементу відноситься Ваш факультет?

У бібліотеці працюють п’ять абонементів:

абонемент № 1 (корп. №1) обслуговує студентів факультетів: історії та права, педагогіки та психології, філології та журналістики;

абонемент № 2 (корп. №5, головне приміщення бібліотеки, цокольний поверх) обслуговує студентів факультету іноземних мов та фізико- математичного факультету;

абонемент та читальний зал природничо-географічного факультету (корп. №5, головне приміщення бібліотеки,1 поверх) обслуговує студентів природничо-географічного факультету;

абонемент та читальний зал мистецького факультету (корп. №3, приміщення мистецького факультету) обслуговує студентів мистецького факультету;

абонемент та читальний зал фізичного виховання (корп. №2, приміщення факультету фізичного виховання)обслуговує студентів фізичного виховання.

Які правила користування літературою в читальних залах?

У читальних залах студенти можуть працювати з документами, які наявні в бібліотеці в одиничному екземплярі, а також періодичні видання, рідкісні та цінні книги, видання підвищеного попиту, альбоми, атласи, енциклопедії та інші довідкові видання, дисертації, автореферати дисертацій тощо. Отримати літературу можна на студентський квиток або залікову книжку. 

Зверніть увагу! Без дозволу бібліотекарів літературу з читального залу виносити забороняється.

До послуг студентів працюють такі читальні зали:

універсальний (головне приміщення бібліотеки, 2 поверх), в якому наявні суспільно-політична, історична, психолого- педагогічна, фізико-математична літературу та періодичні видання;

філологічний (головне приміщення бібліотеки, 3 поверх), у фондах якого знаходиться філологічна література, художні твори та періодичні видання.

Як знайти потрібне видання?

Щоб дізнатись чи є в бібліотеці потрібна книга або статті з періодичних видань, студенту потрібно уточнити прізвище автора, назву книги або інші вихідні дані, для цього необхідно завітати до довідково-інформаційного залу (головне приміщення бібліотеки, 1 поверх, кім. 1-8), або звернутись до Електронного каталогу через мережу Інтернет.

Рекомендуємо ознайомитись з Алгоритмом пошуку літератури. Якщо виникнуть труднощі з пошуку документів, звертайтесь безпосередньо до бібліотекарів або он-лайн через віртуальну довідку.  

Що таке Електронний каталог?

Електронний каталог - бібліотечний каталог, поданий в електронній формі, наданий користувачам бібліотеки у режимі віддаленого доступу.

Бібліотека формує електронний каталог з нових надходжень до бібліотеки починаючи з 2007 року, включаючи ретроконверсію окремих баз даних.

Зверніть увагу! Наявність більш старіших видань можна дізнатись у традиційних каталогах.

Електронний каталог складається з таких баз даних:

БД Каталог, БД Картотека, БД Дисертації, БД Автореферати дисертацій, БД Рідкісний фонд, БД Електронні документи.

Переваги Електронного каталогу:

  • багатоаспектний пошук - за автором, за назвою, за ключовими словами, за роком видання;
  • інформація про кількість та місце зберігання примірників;
  • анотація, зміст, предметні рубрики;
  • можливість завантажити знайдений список літератури.

Чи є у бібліотеці комп’ютери й Інтернет?

У довідково-інформаційному залі бібліотеки можна працювати за комп’ютерами, які підключені до мережі Інтернет, а також працювати на власному комп’ютері, використовуючи підключення FreeWI-FI. 

Які бібліотечно-інформаційні послуги надає бібліотека?

Для всіх бажаючих пропонуємо групові та індивідуальні екскурсії бібліотекою та короткий тематичний огляд книжкового фонду; книжкові виставки; на Ваш запит здійснюємо тематичний підбір літератури; надаємо консультації зі складання та оформлення бібліографічних списків літератури до рефератів, курсових і дипломних робіт.

Який режим роботи бібліотеки?

Абонементи працюють: Пн-Чт з 8 до 17 год. Пт з 8 до 16 год. Сб-Нд - вихідний день.

Читальні зали працюють: Пн-Чт з 8 до 17 год. Пт з 8 до 16 год. Сб з 9 до 14 год. Нд - вихідний день.

Як дізнатись про новини бібліотеки?

Сайт http://library.kspu.kr.ua

Сторнка в фейсбук https://www.facebook.com/groups/kspulibrary/

Сторнка ВКонтакте https://vk.com/club58908714

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись