• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Відбулася обласна науково-краєзнавча експедиція річкою Синюха

В період з 04 по 10 травня 2017 року була проведена обласна науково-краєзнавча експедиція «Річка Синюха: від Тікіча до Бугу» з туристсько-спортивним сплавом вказаними річками. До складу 14 учасників експедиції увійшли науковці та студенти Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка, державної льотної академії, Кіровоградського обласного краєзнавчого музею та Кіровоградського обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді. Керівником експедиції було призначено доктора географічних наук, завідувача кафедри географії та геоекології, майстра спорту зі спортивного туризму Колотуху Олександра Васильовича.

Двома байдарками та двома катамаранами під веслами було пройдено більше 160 кілометрів. Розпочався маршрут експедиції з міста Тального Черкаської області річкою Гірський Тікіч. Тікічем було пройдено більше 20 кілометрів до його злиття з Гнилим Тікічем, від якого власне і починається річка Синюха. Ця ділянка стала туристським першопроходженням, до цього водні маршрути Синюхою починалися з Новоархангельська. Семиденний сплав ряснів багатьма перешкодами – було подолано більше 20 порогів та перекатів, млинових зливів – так званих «гаток», здійснено 4 обноси гребель електростанцій, рух проти сильного зустрічного вітру, високі хвилі на водосховищах тощо. Останні 10 кілометрів маршруту пройшли річкою Південний Буг і закінчилися в селі Мигія Миколаївської області.

Під час експедиції зібраний багатий краєзнавчий матеріал. Обстежено кілька колишніх і навіть нині діючих млинів – свідків дбайливого господарювання наших предків. Розроблено дуже цікавий водний спортивний маршрут для байдарок та катамаранів, складено перелік та здійснена туристсько-спортивна оцінка водних туристських перешкод тощо. Матеріали експедиції ще будуть оброблятися та узагальнюватися.

За результатами експедиції планується широкий звіт перед науковою та краєзнавчою громадою області, в тому числі у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись