• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Всеукраїнська студентська проба наукового пера

Студентська наукова робота посідає особливе місце в системі навчальної й наукової роботи вишу. Саме перша проба наукового пера свого часу виділила з-поміж студентського середовища групу дівчат і хлопців, які після закінчення університету стали науковцями, викладачами, учителями та краєзнавцями-дослідниками. І це дуже почесно!

DSC 1255

Звісно, на кожному факультеті нашого університету є такі студенти. Факультет філології та журналістики на всеукраїнському рівні нещодавно представили студентки IV курсу Войтенко Яна і Зубкова Ірина. Дівчата під керівництвом доцента кафедри української мови, кандидата філологічних наук Громко Тетяни Василівни стали учасниками всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Пріоритетні напрями філологічних досліджень», яка проходила в м.Херсон. Наукова співпраця їх почалася ще з гуртка «Актуальні питання вивчення місцевих діалектів».

DSC 1259

 

Уже перші виступи Яни Войтенко показали, що збирання живої народної мови Кіровоградщини (а це, перш за все, мовлення своїх родичів) та початковий діалектологічний аналіз зібраного матеріалу можуть по-справжньому зацікавити. Студентка Ірина Зубкова використовувала діалектологічні матеріали з фонду кафедри української мови нашого університету, а також збирала місцевий матеріал свого населеного пункту. Далі студентки писали курсові роботи. Так, усім присутнім запам’яталися взірцеві виступи студенток – і вони були рекомендовані до продовження наукової роботи.

DSC 1263

 

Як результат – статті, подані на всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Пріоритетні напрями філологічних досліджень»: Войтенко Я. «Лексика, пов’язана з кухонним начинням у говірці міста Світловодськ Кіровоградської області», Зубкова І. «Тваринницька лексика (дикі звірі) на матеріалі говірок Кіровоградської області». Організатори конференції відзначили актуальність матеріалу (мовні особливості Кіровоградщини допоки мало досліджені), належну класифікацію та опис матеріалу і глибоку теоретичну підготовку студенток.

DSC 1270

Студентки мають власний винахід, який буде занесено навіть до особових справ. Між іншим, це підвищить і їхній рейтинг, який у них і без того високий – відмінне навчання, студентська активність на факультеті тощо.

DSC 1272

Успіхів Вам, дівчата, в науковій роботі та в житті!

Доцент кафедри української мови,
кандидат філологічних наук
Тетяна Василівна Громко

Інформацію надано навчально-науковим відділом
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись