• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Легендарні постаті Університету

ЯЗЛОВЕЦЬКИЙ ВАЛЕНТИН СЕРГІЙОВИЧ (1937-2020)

ЯЗЛОВЕЦЬКИЙ ВАЛЕНТИН СЕРГІЙОВИЧ (1937-2020)

Легенда факультету фізичного виховання, реформатор, ерудит, декан багатьох поколінь випускників факультету, незмінний протягом кількох десятиліть завідувач кафедри теорії і методики фізичного виховання, почесний професор університету. Автор понад 300 наукових, навчально-методичних та спеціальних видань, засновник окремих напрямів сучасних оздоровчих методик, генератор концептуальних ідей здорового способу життя. Праці Валентина Сергійовича знані в Україні та за її межами, а його самого називали «Учителем учителів».

Народився 10 березня 1937 року в селі Плетений Ташлик Кіровоградської області. У 1958 році вступив на факультет фізичного виховання Кіровоградського державного педагогічного інституту імені О.С Пушкіна – і з того часу його життя було нерозривно пов’язане з alma mater. Після отримання диплому з відзнакою був запрошений на посаду лаборанта кафедри анатомії та фізіології людини, де пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри. У 1970 році захистив кандидатську дисертацію під керівництвом А.Ю. Мартхуди. У 1990 році одержав диплом професора.

 f2

В.С. Язловецький під час лабораторної роботи
зі студентами-заочниками, 1970-ті рр.

 Наукові інтереси Валентина Сергійовича зосереджувалися навколо двох головних тем – культура оздоровлення та фізична реабілітація, яким  присвячував свої лекційні курси, навчально-методичні посібники та підручники, біля пів десятка з яких мають гриф Міністерства освіти і науки України. З 2002 року був науковим кореспондентом Інституту проблем виховання АПН України. За його участі на факультеті розроблялися держбюджетні наукові проєкти, присвячені проблемам підготовки вчителів-валеологів та оптимізації процесу фізичного виховання дітей з розумовими та моторними вадами в загальноосвітніх закладах. Завдяки професору Язловецькому університет став знаним серед фахівців осередком з розробки реабілітаційних методик та оздоровчих технологій. На організовані ним конференції з’їжджалися провідні вчені та практики з різних куточків України і світу.

12345

У січні 1980 року очолив свій рідний факультет, на посаді декана пробув 10 років. Багато уваги приділяв навчально-методичній роботі кафедр, виховній роботі у академічних групах, науковій роботі студентів та викладачів. За його каденції факультет активно розбудовувався, поповнювалася його матеріально-технічна база. Зокрема, він сам передав у користування факультету біля 2 тисяч томів з власної бібліотеки.

f4Зліва –  М.Й. Гасман, декан факультету фізичного виховання 1976-78 рр. 
В.С. Язловецький приймає вітання з днем народження.
Справа – О.Є Поляруш, ректор університету 1978-2003 рр.

Валентин Язловецький завжди активно займався громадською роботою – був ректором народного університету з фізичної культури і спорту, протягом 20 років проводив заняття з оздоровчої фізичної культури у групі «Здоров’я». Брав участь у теле- та радіопрограмах, присвячених здоровому способу життя. Неодноразово організовував і був учасником різноманітних спортивних фестивалів та заходів, забігів та марафонів. Він ніколи не був вченим-теоретиком, усі оздоровчі методики він випробовував на собі, займався фізичними вправами та оздоровчим бігом, популяризував здоровий та активний спосіб життя на власному прикладі.

За багаторічну плідну роботу у 1980 році нагороджений орденом «Знак Пошани» та нагрудним знаком «Відмінник народної освіти».

Професор Язловецький користувався беззаперечним авторитетом не тільки серед колег-викладачів та науковців, але й серед студентів. Він завжди непідробно цікавився їхніми досягненнями, вірив у таланти та здібності своїх учнів та вихованців. Став наставником і добрим другом для багатьох поколінь вчителів, тренерів та спортсменів.

f3

На науково-практичній конференції, 1970-ті рр.

f5

Під час тренування зі студентами

f6

Під час марафону Знам'янка-Кіровоград, 43 км, 1980 р.

f7

Під час Всесоюзного семінару інструкторів  асоціації йоги СРСР, Алушта, Крим, 1991 р.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись