• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Легендарні постаті Університету

ФІЛЄР ЗАЛМЕН ЮХИМОВИЧ (1933 р.)

ФІЛЄР ЗАЛМЕН ЮХИМОВИЧ (1933 р.)

Серед вагомих постатей новітньої історії фізико-математичного факультету помітно виділяється наш колега, легендарний викладач та неординарний вчений, перший фізматівський доктор наук, один з перших професорів нашого факультету – Залмен Юхимович Філєр.

Дитинство Залмена Філєра проходило у складних умовах, – сім’я часто переїжджала з місця на місце. Спершу родина Філєрів живе у Києві, за рік після народження Залмена переїздить у Сталіндорф (зараз село Вакулово Дніпропетровської області), а 1937 року – до Люберців Московської області. Після початку війни у 1941 році евакуюється до Новосибірська, і нарешті, 1944 року сім’я переїздить на Донбас до батька, який роком раніше був направлений на відновлення роботи вугільних шахт. Навчався Залмен спочатку в школі, потім у ремісничому училищі, пізніше у вечірній школі та технікумі, поєднуючи навчання з роботою спочатку помічником слюсаря, а потім слюсарем підземної шахти «Щегловка». 1951 року Залмен Філєр вступив на фізико-математичний факультет Харківського державного університету імені О.М. Горького на спеціальність «математика» на заочну форму навчання.

022

Матрос строкової служби Залмен Філєр, Кронштадт, 1955 р.

Протягом навчання в університеті Залмен встиг попрацювати вчителем (викладав математику й креслення у школах Макіївки) та відслужити 3 роки штурманським електриком та командиром навчальної зміни у військо-морському флоті з дислокацією у Кронштадті. Після закінчення університету 1957 року Залмен Філєр знову вчителював – викладав трудове навчання, фізику та був завучем 121-ї школи в Іловайську.

033

Асистент кафедри вищої математики Донецького політехнічного інституту
Залмен Філєр, 1960 р.

Кар’єра Залмена Юхимовича як викладача вищої школи й науковця розпочалася 1960 року з посади асистента кафедри вищої математики Донецького політехнічного інституту (ДПІ). За сприяння свого вчителя та наставника доцента ДПІ В.К. Преснякова молодий вчений активно занурився у наукову роботу. Вже 1962 року у Залмена Юхимовича виходить друком його перша наукова стаття в галузі прикладної теорії коливань.

044

Учитель і наставник З.Ю.Філєра в ДПІ доцент В.К. Пресняков

У 1966 році в Інституті математики АН УРСР він захистив кандидатську дисертацію «Асимптотичні методи дослідження диференціальних рівнянь, що описують поведінку коливальних систем разом з двигуном» за спеціальністю 01.01.02 «Диференціальні та інтегральні рівняння» (науковий керівник академік, директор ІМ АН УРСР Ю.О. Митропольський). 1966 року З.Ю. Філєру рішенням ВАК був присвоєний науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук. З вересня цього ж року він розпочав завідувати кафедрою вищої математики ДПІ.

055

Учитель, академік, директор Інституту математики, лауреат Ленінської премії Ю.О. Митропольський

У ДПІ Залмен Юхимович викладав математичні дисципліни гірникам та металургам, автоматникам та інженерам-математикам. За відгуками колег та керівництва, проявив себе «висококваліфікованим та добросовісним викладачем, який на високому науковому та методичному рівні вів лекційні й практичні заняття» (цитата з характеристики, підписаної ректором ДПІ Г.В. Малєєвим).

06

Телецентр в ДПІ, З.Ю. Філєр читає лекцію для гірників у 4 аудиторіях, початок 70-х років

Крім викладацької роботи, Залмен Юхимович продовжував активні наукові пошуки – працював над докторською дисертацією, керував науковою роботою студентів. Зазначимо, що спільні зі студентами публікації та авторські свідоцтва на винахід були звичайною практикою Залмена Юхимовича – наприклад, він працював у співавторстві з дипломником Б. Березецьким; студент В. Рогов під його керівництвом отримав за наукову роботу золоту медаль на Всесоюзному конкурсі; а повноправним колегою З.Ю. Філєра став його перший аспірант Л. Хухлович. 

За час діяльності в ДПІ він був нагороджений медаллю «За доблесну працю» (1970 р.), знаком «Відмінник соціалістичного змагання» (1971 р.), медаллю «Ветеран праці» (1986 р.). Проявив себе і як активний громадський діяч – будучи членом партійного комітету інституту, брав участь у роботі комісії з контролю за діяльністю адміністрації.

077

З.Ю. Філєр нагороджений медаллю «За доблесну працю», 1970 р.

Активна наукова діяльність Залмена Юхимовича дала відповідні результати – у травні 1987 року у Київському політехнічному інституті він захистив докторську дисертацію «Динаміка вібраційних систем у взаємодії з електродвигунами та навантаженням», яка майже через рік отримала підтвердження ВАК з присвоєнням З.Ю. Філєру наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 01.02.06 – Динаміка, міцність машин, приладів та апаратури. А вже у вересні цього ж року він був обраний на посаду професора кафедри прикладної математики ДПІ.

З 1 жовтня 1989 року розпочинається викладацька та наукова кар’єра Залмена Філєра у Кіровоградському державному педагогічному інституті імені О.С. Пушкіна на посаді професора кафедри вищої математики. У листопаді цього ж року його було призначено завідувачем цієї кафедри. У 2002 році Міністерством науки й освіти України професора Філєра було нагороджено почесним знаком «Відмінник народної освіти». У 2005 році Залмен Юхимович був переведений на посаду професора кафедри прикладної математики, статистики та економіки, на якій він і працював до літа 2019 року – до моменту свого виходу на заслужений відпочинок. У травні 2007 року Президентом України В. Ющенком З.Ю. Філєру присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти» – справедлива та достойна оцінка вкладу Залмена Юхимовича у розвиток освіти й науки нашої держави.

08

Нарада із завідувачкою кафедри прикладної математики
професором О.В. Авраменко, 2006 р.

Протягом усіх років роботи на фізико-математичному факультеті Залмен Юхимович виділявся креативністю, творчістю, працездатністю та принциповістю. Розробляв та викладав різноманітні математичні курси на спеціальностях «математика», «фізика», «інформатика», «статистика» та «трудове навчання»: математичний аналіз, алгебра та геометрія, основи наукових досліджень, історія математики, рівняння математичної фізики, часові ряди, рівняння та нерівності, розвиток фізико-математичної думки в Україні, теорія ймовірності, числові системи, математичний апарат фізики. І це далеко не повний перелік дисциплін від професора Філєра. Спеціально для майбутніх істориків він розробив курс «Фізичні фактори історичного процесу». Як досвідчений методист, використовував у своїй роботі математичні диктанти та індивідуальні домашні завдання. До того ж, авторські програми навчальних дисциплін розробляв таким чином, щоб вони спрямовували студентів до нових наукових досліджень – написання курсових, дипломних та магістерських робіт. Більше того, професор Філєр встановив і дотримувався правила співпраці зі студентами, яке полягало в обов’язковому публічному представленні результатів наукової роботи у вигляді різного рівня публікацій – навчально-методичних або науково-методичних посібників, наукових чи методичних статей, тез виступів на конференціях, замітках у періодичній пресі, презентаційних матеріалів для виступів на кафедральному науковому семінарі «Математика, її застосування та викладання» (керівник семінару – професор Ю.І. Волков). Так, 1998 року професором Філєром разом з випускницею В. Біліченко підготовлено до друку посібник «Історія теорії ймовірностей в Україні», а 1999 року з О. Дрєєвим – брошуру про першого випускника фізмату Л.О. Дундученка (1951 рік випуску), який став доктором наук. Його студенти-співавтори – М. Головко, О. Дрєєв, В. Литвиненко, О. Буйволенко, І. Савченко, А. Чуйков, Р. Осауленко захистили в подальшому кандидатські дисертації за різними науковими спеціальностями, а В. Сереветний, О. Дрозд, П. Брайко, Р. Шапоренко, В. Бокарьов, В. Волчанський та багато інших – побудували кар’єру в структурах державного управління, освіти, народного господарства та сфері інформаційних технологій. Крім цього, Залмен Юхимович встигав читати науково-популярні лекції та лекції спецкурсів в Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування, Педагогічній академії, Державній льотній академії, Обласному інституті вдосконалення вчителів, школах області, університетських гуртожитках, а також активно публікувався в університетській багатотиражці та місцевій пресі.

09

Завідувач кафедри математики професор Ю.І. Волков вітає
 професора З.Ю. Філера з ювілеєм, 2008 р.

Будучи активним педагогом та вихователем майбутніх вчителів, статистиків та програмістів, Залмен Юхимович не полишав власну науково-дослідну діяльність. Причому, багатогранність його наукових пошуків дивувала навіть бувалих науковців. Крім розв’язання суто технічних задач, що відносяться до динаміки вібраційних пристроїв з електродвигунами, професор Філєр займався розв’язанням проблем з математики – досліджував аналітичні та чисельні методи розв’язання рівнянь та нерівностей і встановлення стійкості систем лінійних диференціальних рівнянь, узагальнював основні теореми математичного аналізу (Ролля, Лагранжа, Коші, формули Тейлора) та їх застосування до аналітичних та чисельних методів розв’язання рівнянь, шукав нові способи доведення класичних нерівностей, досліджував розв’язування нерівностей у множині комплексних чисел у класичному та розширеному смислі, робив спроби перенести цей підхід на кватерніони, шукав фізичні явища, для яких цей підхід був би органічним, узагальнював поняття розв’язання нерівності як пошуку прообразу за даним образом.

З 1979 року Залмен Юхимович Філєр розпочав дослідження сонячної активності. В результаті ним були розроблені та апробовані способи аналізу майже періодичних процесів з метою їх прогнозування, створений метод послідовного виділення гармонік і їх програмної реалізації у пакеті прикладних програм «Extrapol», розроблена система прогнозування погоди та врожаїв.

10

Бесіда з Міністром освіти і науки України С.М. Ніколаєнком, 2005 р.

Протягом усього періоду роботи на фізико-математичному факультеті Залмен Юхимович не залишав поза увагою й наукові проблеми з методики викладання математики та історії науки і техніки. Навчання математики з використанням фізики, методи запам’ятовування формалізованої інформації, вивчення історії космічних досліджень, історії теорії ймовірностей в Україні, вивчення біографій цілого ряду українських математиків, фізиків, біологів та філософів – це лише загальний перелік наукових інтересів вченого у цьому напрямку.

Перший фізматівський доктор наук. Технік-професіонал, потужний практик і математик, новатор-науковець. Авторитетний педагог, організатор молодих дослідників, майстер-методист. Патріот нашого факультету та університету. Яскрава та легендарна постать фізмату та педагогічного вишу. Саме таким увійшов Залмен Юхимович Філєр до історії нашого навчального закладу та фізико-математичного факультету.

P.S. На наше прохання, Залмен Юхимович переглянув статтю після її завершення. Вважаємо, що повинні доповнити матеріал його зауваженнями. Цитуємо: «Добрий вечір, Ренате! Прочитав, місцями виправив. У читача може виникнути питання "Чому?". Не завжди навіть є натяки на це. Чому сім'я 1937 р. переїхала під Москву? Чому Залмен після 5-го класу пішов у ремісниче училище? Чому вчився в університеті заочно? Чому не був аспірантом? Чому так довго тривала робота над докторською? Сьогодні можна вже сказати правду. Батько уникав репресій в 1937 році. В 1947 р. пішов у ремісниче училище, бо там була пайка 700 г, замість 300. У 1951 р. вступав на стаціонар, але не був прийнятий через антисемітське рішення Політбюро ЦК партії. В 1963 р. на вступних іспитах в аспірантуру отримав "3", а з нею "ЦК КПУ аспірантів не затверджує". В 1974 р. Мінвуз не дав згоди на переведення в старші наукові співробітники для завершення докторської дисертації. Якщо хочете, вставте це пояснення. З повагою З. Філєр».

Так просто про складне. Складним це було для нього, бо зростав і формувався в дійсно тяжких умовах. Просто, дохідливо, чесно – для нас, щоб знали, розуміли, цінували.

Декан фізико-математичного факультету, доктор історичних наук,
професор Ренат Ріжняк

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись