• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Легендарні постаті Університету

БАБАК ТАРАС ІВАНОВИЧ (1941-2014 рр.)

БАБАК ТАРАС ІВАНОВИЧ (1941-2014 рр.)

Тарас Іванович Бабак народився 17 серпня 1941 р. в с. Савелівка (до 1947 р. – с. Савалуски) Монастириського району (тепер – Чортківського району) Тернопільської області у селянській сімʼї. Дитинство було нелегким, оскільки припало на часи Другої світової війни. У 1960 р. він закінчив середню школу у сусідньому с. Ковалівка і майже рік пропрацював робітником на цегляному заводі. Протягом вересня 1961 – грудня 1962 рр. навчався в Бучацькому зооветеринарному технікумі, де здобув спеціальність зоотехніка. Через рік він був призваний до лав збройних сил, де і прослужив з грудня 1962 р. до серпня 1965 р. Повернувшись з армії, Тарас Бабак вступив на історичний факультет Харківського державного університету ім. М. Горького, який успішно закінчив у 1970 р. Протягом 1970-1973 рр. Тарас Іванович був співробітником Управління внутрішніх справ Кіровоградського облвиконкому.

Трудовий шлях у Кіровоградському державного педагогічному інституті імені О. С. Пушкіна розпочався для Тараса Івановича 23 листопада 1973 р. з посади лаборанта, а пізніше ­­– асистента кафедри історії КПРС. З 1976 по 1979 рр. він навчався в аспірантурі Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Після успішного захисту кандидатської дисертації Тарас Іванович повернувся у Кіровоградський педінститут, а у жовтні 1980 р. став викладачем кафедри історії СРСР, з 1984 р. – доцентом кафедри СРСР та УРСР.

З жовтня 1991 р. Тарас Іванович працював на новоствореній у зв’язку зі здобуттям Україною незалежності кафедрі історії України, а з червня 1992 р. виконував обовʼязки завідувача кафедри народознавства та спеціальних історичних дисциплін, очолював кафедру народознавства з жовтня 1994 р. Починаючи з 1998 р. і до кінця своїх днів Т. І. Бабак працював доцентом кафедри спочатку спеціальних історичних дисциплін і правознавства, а пізніше – кафедри правознавства.

Протягом свого викладацького життя Тарас Бабак розробив і прочитав студентам чимало навчальних дисциплін гуманітарного циклу, серед них були історія СРСР 1917-1945 рр., етнографія народів світу, етнографія України, історія держави і права України, теорія держави і права, історія вчень про державу і право, порівняльне правознавство, судові і правоохоронні органи України. Його лекції завжди були цікавими для студентства, емоційними та живими. Особливо душа педагога лежала до етнографії України, яку він відчував дуже тонко. Часто у позааудиторний час розказував про українські народні свята, традиції і обряди різних регіонів нашої країни, знався на українських піснях і сам гарно співав.

Наукова діяльність Тараса Івановича була різноплановою. Ним написані і опубліковані праці наукового та науково-методичного характеру, створені як у співавторстві, так і особисто. Так, протягом 1990-х – 2000-х рр. вийшли його наукові доробки „Безкровна війна. Голод на Кіровоградщині” (1992 р.), „Народознавство в системі підготовки вчителя” (1996 р.), „Етнографія Кіровоградщини (на допомогу вчителям)” (1996 р.); у співавторстві з доцентом С. І. Шевченком „побачили світ” „Посібник для пошуковців і збирачів етнографічних матеріалів по Кіровоградській області” (1999 р.) та праця „Історичний факультет: віхи зростання” (2001 р.); у співавторстві з членами кафедри правознавства були написані навчальні посібники „Основи галузевого законодавства України” (2003 р.). „Юридична відповідальність в галузевому праві” (2003 р.), „Основи теорії держави і права” (2004 р.), „Історія вчень про державу і право” (2011 р.). Декілька навчальних посібників Тараса Івановича отримали гриф Міністерства освіти і науки України.

Т. І. Бабак був прекрасним менеджером – з березня 1981 р. до вересня 1983 р. він був деканом історичного факультету. Саме в той час були започатковані демократичні традиції управління факультетом, той самий студентоцентризм, якого курівництво факультету дотримується й до сьогодні. На посаді декана історичного факультету Т. І. Бабак плідно працював протягом ще двох періодів: 1988-1994 рр. та 1996-2002 рр.

Не одне покоління студентів нашого факультету з теплотою і дружньою усмішкою згадують свого декана – Тараса Івановича Бабака. Найголовніша риса його характеру – людяність. Він знав кожного студента, знав особисті проблеми багатьох із них. Якщо хтось „спіткнувся” на своєму життєвому шляху, Тарас Іванович не „рубав з плеча”, розумів, що не можна ламати долю молодої людини, намагався завжди розібратися у неоднозначних життєвих ситуаціях і допомогти студентові. За період його першої та другої каденцій на посаді декана на факультет приїхала працювати ціла когорта цікавих і креативних викладачів, зібраних з усього Радянського Союзу: Б. О. Ачкіназі, В. Ю. Баглай, Н. М. Бокій, О. Д. Брайченко, В. В. Ведерніков, П. Д. Верещагін, О. А. Житков, Г. М. Загідулліна, М. І. Загідуллін, В. К. Коржавін, В. В. Крутіков, О. А. Лукашевич, К. В. Манжул, Ю. В. Михайлов, С. С. Парсамов, Г. М. Перепелиця, Л. В. Пономаренко, О. О. Рафальський, В. М. Філоретов, Л. М. Філоретова, М. С. Черкасова та інші. За підтримки Тараса Івановича, у період третьої каденції на посаді декана, викладацький склад історичного факультету поповнився його випускниками, які успішно захистили дисертації і продовжують працювати в університеті і сьогодні.

На сайті Центральноукраїнського державного педагогічного університету є Фотогалерея, перший альбом якої називається „Історія університету”, де на сторінці 9 читач може побачити унікальні світлини із викладацьким складом історичного факультету 80-90-х рр. ХХ ст. та молодого викладача Т. І. Бабака.

Тарас Іванович стояв біля витоків відділення правознавства, а протягом 2006-2008 рр. був його деканом-організатором, у 2011-2013 рр. – заступником керівника Юридичної клініки ЦДПУ ім. В. Винниченка на громадських засадах. Крім того, він був ще й куратором студентської групи майбутніх юристів, які з любовʼю називали його «наш Тарас».

За багаторічну відданість освітянській ниві Т. І. Бабак був нагороджений медаллю А. С. Макаренка, нагрудним знаком „Відмінник освіти”, Почесною грамотою Верховної Ради України та численними грамотами педагогічного університету, Кіровоградської обласної державної адміністрації, Кіровоградської обласної організації Спілки юристів України.

Історичний факультет став долею Тараса Івановича. Студенти факультету з вдячністю згадують його уважні очі, сповнені розуміння і співчуття, щиру посмішку, інколи – справедливі зауваження, але частіше – слушні життєві поради та дієву підтримку.

Доцент кафедри державно-правових
дисциплін та адміністративного права
Світлана Поляруш

 

f2

Тарас Іванович Бабак зі старшим братом Степаном Івановичем Бабаком та братовою Даниілою Володимирівною, 1978 р.

 

f3

Т.І.Бабак на зустрічі з представниками вищих навчальних закладів УРСР, 1980-ті рр.

 

f4

Викладачі історичного факультету з головами Державних екзаменаційних комісій з інших вузів. Зліва направо: другий - В.В.Крутіков, Л.М.Філоретова, декан Л.М.Бренер, О.А.Житков, М.С.Черкасова, Г.М.Перепелиця, другий справа - Т.І.Бабак, перший справа - завідуючий кафедри історії СРСР і УРСР В.К.Коржавін, 1985 р.

 

f5

На посвяті першокурсників у студенти, 31 серпня 1986 р.

 

f6

Науково-практична конференція, 16 лютого 1988 р.

 

f7

Викладачі та керівники Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С.Пушкіна. Зліва направо: В.М.Бабіч, В.О.Хрипун, В.А.Василенко, Б.В.Кучинський, Т.Й.Мельничук, С.Г.Мельничук, О.Є.Поляруш, Т.І.Поляруш, Т.І.Бабак, І.В.Долганов, Д.М.Кулик,  кінець 1980-х рр.

 

f8

А.Б.Рацул, П.М.Безтака та Т.І.Бабак з випускниками історичного факультету, 1995 р.

 

f9

Працівники деканату історичного факультету другої половини 1990-х-2000-х років. У центрі – Т.І.Бабак, за ним (зліва направо) – С.І.Поляруш, М.В.Таран, Н.М.Токар, Н.Г.Кроленко та І.А.Вівсяна, 2002 р.

 

f10

Викладачі та співробітники історичного факультету. У першому ряду зліва направо: С. В. Проскурова, С. І. Поляруш, Н. Г. Кроленко, Т. І. Бабак, Л. М. Даценко, І. А. Козир. У другому ряду: В. К. Кізюн, В. М. Юрах, Є. В .Дементов, 2002 р.

 

f10

Декан історичного факультету Т.І.Бабак з випускниками 2003 р.

 

f12

Степан Степанович Бабак і Тарас Іванович Бабак. Тарасу Івановичу – 70 років, 2011 р.

 

f13

Студентський актив Юридичної клініки Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка. У центрі – заступник директора Юридичної клініки Т.І.Бабак та директор Юридичної клініки В.І.Владимирова, 2012 р.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись