• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Легендарні постаті Університету

МАРГАРИТА ІВАНІВНА ДАНІЛКО (1961-2018 рр.)

МАРГАРИТА ІВАНІВНА ДАНІЛКО (1961-2018 рр.)

Данілко Маргарита Іванівна народилася в сім’ї інтелігентів у м. Кіровограді 27 травня 1961 року. Навчалася в Кіровоградській середній школі №14, яку закінчила у 1978 році із золотою медаллю. У тому ж році вступила до Одеського державного інституту імені І.І. Мечникова на факультет романо-германської філології. У 1983 році успішно закінчила університет за спеціальністю «Англійська мова і література», отримала кваліфікацію філолога, викладача і перекладача. Була направлена за розподілом до Кіровоградського державного педагогічного університету і розпочала свій викладацький шлях асистентом на кафедрі іноземних мов.

У 1985 році Маргарита Іванівна втупила до аспірантури Одеського державного інституту ім. І.І. Мечникова, після закінчення якої захистила кандидатську дисертацію на тему: «Композиційно-мовні засоби формування абсолютної антропоцентричності художнього тексту», і здобула науковий ступінь кандидата філологічних наук. У 1988 році повернулася у своє рідне місто і продовжила працювати старшим викладачем, а пізніше доцентом кафедри іноземних мов.

З 1994 року на факультеті іноземних мов на базі кафедри англійської мови і філології створено дві окремі кафедри. Як окремий структурний підрозділ почала функціонувати кафедра англійської мови, куди і перейшла працювати Маргарита Іванівна. А з 1995 року по 2002 вона займала посаду завідувача цієї кафедри. Кафедра англійської мови забезпечувала навчальний процес I-ІI курсів англійського відділення і III-V курсів німецького відділення з фаху «Англійська мова» як другої спеціальності.

За успішного керівництва Маргарити Іванівни Данілко кафедра англійської мови налагодила і підтримувала тісні контакти з Британською Радою у Києві та Одесі, Американським Домом у Києві та Американським Корпусом Миру. Постійно проводилися всеукраїнські, регіональні та місцеві семінари за участі іноземних фахівців для підвищення кваліфікації та покращення методичних навичок викладачів кафедри. Значно збагатився методичний фонд факультету іноземних мов, зокрема, завдяки отриманню матеріалів від Британської Ради. У 1996 і 1999 роках кафедра на чолі з Маргаритою Іванівною організовувала міжнародні семінари "Методика викладання іноземної мови у вищому навчальному закладі" та "Аудіоматеріали у методиці викладання англійської мови". За період, коли кафедру очолювала Маргарита Данілко, набір студентів на факультет значно зріс. Колеги згадують цей період як роки зростання кафедри англійської мови, наукового розквіту і дружньої атмосфери, взаємодопомоги та щирості. Маргарита Іванівна була прекрасним керівником із вродженими лідерськими здібностями, яку поважали і любили студенти та викладачі, шанувала адміністрація університету, до її авторитетної думки прислухалося керівництво департаменту освіти міста та області. Її неодноразово запрошували до журі обласного конкурсу «Кращий вчитель року англійської мови», декілька років поспіль вона була головою журі обласної олімпіади з англійської мови серед учнів загальноосвітніх шкіл. Багато років вона паралельно викладала в обласному інституті підвищення кваліфікації вчителів.

Всесвітня конференція голів Спілок англійської мови, м. Лондон, 2013 рік

Всесвітня конференція голів Спілок англійської мови, м. Лондон, 2013 рік

Сама Маргарита Іванівна теж зростала як талановитий науковець, педагог і керівник. У 1996 році вона отримала стипендію від Британської Ради на місячне стажування у Кембриджському університеті, Велика Британія. Нагороджена чисельними грамотами університету, міської та обласної адміністрацій, Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2001 р.), Подякою Міністерства освіти і науки України (2004 р.), отримала знак «Відмінник освіти України» (2004 р.).

У 2000-2003 роках кафедра та сама Маргарита Іванівна брала активну участь в програмі співробітництва між Монтклерським державним університетом (США) та Кіровоградським державним педагогічним університетом. Маргарита Іванівна однією з перших серед викладацького складу факультету почала цікавитися вивченням проблем демократизації освіти та виховання й впровадження ідей розвитку гуманістичних цінностей у студентів. Більше того, вона була однією з перших, хто креативно і оригінально застосовувала їх на практиці: на заняттях та в позааудиторній роботі. Маргарита Іванівна переймалася не лише забезпеченням студентів ґрунтовними знаннями англійської мови, вона також працювала над тим, щоб прищепити своїм вихованцям демократичні цінності і принципи громадянського суспільства, які були (та й досі є!) вкрай важливими для нової української держави, для саморозвитку свідомого й незалежного громадянина.

У 2000 році на факультеті іноземних мов була заснована кафедра теорії та практики перекладу германських мов, куди у 2003 році була запрошена працювати Маргарита Іванівна як фахівець з перекладацької спеціальності. Вона знову стояла у витоків ще однієї потужної кафедри університету. Маргарита Іванівна розробила та викладала курси контрастивної стилістики, інтерпретації художнього тексту, критичного мислення, практичної граматики, практичного курсу усного та писемного мовлення. Коло її наукових інтересів значно  розширилося та включало тепер не лише іноземну філологію та методику викладання іноземних мов, а й питання перекладознавства.

 Міжнародні дебати, м. Лондон, 2011 рік

Міжнародні дебати, м. Лондон, 2011 рік

Маргарита Іванівна була чудовим знавцем англійської мови, талановитим лідером, справжнім майстром своєї справи, адже вміло навчала своїх вихованців тонкощам володіння англійським словом. Вона була одним із тих щасливих учителів, чия робота та хобі успішно збігалися. Маргарита Іванівна була вродженим, творчим, захопленим, артистичним педагогом. Із великим ентузіазмом та винахідливістю вона розробляла свої творчі заняття з акцентом на жваве обговорення й активну дискусію, в якій кожен міг висловити власну точку зору. Вона завжди заохочувала розбіжність думок, конструктивну критику та перспективне мислення.

Маргарита Іванівна була автором чисельних наукових та науково-методичних публікацій, активним учасником міжнародних конференцій, семінарів та симпозіумів. Найвагоміші навчальні та навчально-методичні посібники, автором або співавтором яких була Данілко М.І., вийшли друком та активно використовувалися у навчальному процесі: Англійська мова і комп’ютер через комунікацію (1998); The World of Britain: Britain Today (1999); Talking points for philosophizing (2001); Навчально-методичні матеріали для аналізу наукового та публіцистичного текстів (2002); The Guide for English Interpreters and Translators. Part 1, 2 (2016).

У 2008 році Маргарита Іванівна започаткувала на факультеті іноземних мов традицію щорічного конкурсу з ораторського мистецтва англійською мовою та разом з колегами створила всеукраїнську Спілку англійської мови. Кращі учасники конкурсу брали участь у міжнародних дебатах. А переможці національного конкурсу щорічно брали і беруть участь у престижному міжнародному конкурсі публічного мовлення у м. Лондон, Великобританія, де вони здобувають неоціненний досвід міжнародного спілкування та отримують незабутні враження від величної столиці. Ця традиція і дотепер продовжується її колегами на факультеті іноземних мов.

Міжнародний конкурс публічного мовлення, м. Лондон, 2016 рік

Міжнародний конкурс публічного мовлення, м. Лондон, 2016 рік

Маргарита Іванівна була головою Спілки англійської мови України, що є частиною унікальної всесвітньої освітньої організації, яка об’єднує молодь всього світу та розвиває в них лідерські якості та навички критичного мислення. Вона була взірцем високої культури та інтелігентності, надихала своїх студентів та колег на нові досягнення, вчила своїм власним прикладом, що голос кожного може і повинен бути почутим, і що з маленьких кроків починаються величезні зміни в країні та у світі.

Міжнародний конкурс публічного мовлення, м. Лондон, 2013 рік

Міжнародний конкурс публічного мовлення, м. Лондон, 2013 рік

Маргарита Іванівна була і залишається для своїх колег та студентів зразком для наслідування. Свій неоціненний досвід та енергію вона втілювала в позитивні ідеї щоденного спілкування з оточуючими, працьовитість та відданість викладацькій діяльності. Надзвичайно відкрита, привітна і доброзичлива, – вона була джерелом світла, правди та мудрості для факультету іноземних мов.

Зустріч з професором Оксфордського університету Коліном Броком, м. Лондон, 2012 рік

Зустріч з професором Оксфордського університету Коліном Броком, м. Лондон, 2012 рік

Особисто для мене Маргарита Іванівна була прекрасним учителем і наставником, а пізніше стала справжнім і щирим другом. Пишаюся тим, що мала чудову можливість працювати з нею, переймати її досвід, вчитися запалу, завзяттю та ентузіазму, яких не зустрічала більше в жодної іншої людини. За яку б справу вона не бралася, робила її якнайкраще, докладаючи максимум зусиль та таланту. Інакше Маргарита Іванівна просто не вміла.

21 квітня 2018 року життя Маргарити Іванівни раптово обірвалося. Після боротьби з несподіваною хворобою, вона пішла від нас у кращі світи у розквіті педагогічного, творчого, методичного запалу. Пішла, не дописавши, не договоривши, не дочитавши, не довчивши, навіть не сказавши нікому «До побачення» чи «Прощавайте»…. Тому ми всі пам’ятаємо її ось такою усміхненою, енергійною, щирою.

Заступник декана факультету іноземних мов,
кандидат філологічних наук
доцент кафедри англійської мови та методики її викладання,
Надія Вікторівна Іваненко

 Міжнародний конкурс публічного мовлення у Лондоні, Великобританія, 2013 рік

Міжнародний конкурс публічного мовлення у Лондоні, Великобританія, 2013 рік

Національний конкурс публічного мовлення, м. Кіровоград, 2015 рік

Національний конкурс публічного мовлення, м. Кіровоград, 2015 рік

Зустріч з Роджером Веббом (одним із нащадків братів Ельворті) та його дружиною Шейлою, м. Лондон, Великобританія, 2013 рік

Зустріч з Роджером Веббом (одним із нащадків братів Ельворті) та його дружиною Шейлою, м. Лондон, Великобританія, 2013 рік

З переможцями конкурсу публічного мовлення на прийомі посла Великобританії містера Саймона Сміта, м. Київ, 2014 рік

З переможцями конкурсу публічного мовлення на прийомі посла Великобританії містера Саймона Сміта, м. Київ, 2014 рік

Візит посла Великобританії містера Саймона Сміта до Кіровограда та його виступ у стінах КДПУ, 2014 рік

Візит посла Великобританії містера Саймона Сміта до Кіровограда та його виступ у стінах КДПУ, 2014 рік

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись