Унікальний цифровий ідентифікатор науковця ORCID

Унікальний цифровий ідентифікатор науковця ORCID

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) єдиний міжнародний реєстр унікальних ідентифікаторів вчених. Унікальний завдяки своїй незалежності від дисциплін, часу і кордонів, а також взаємодії з іншими системами ідентифікації. ORCID надає можливість: швидкого визначення досягнень науковця; ідентифікувати авторів творів у разі: зміни прізвища, однакових імен та прізвищ, неправильного написання цих даних або їхнього перекладу; спростити процедуру реєстрації при подачі наукових статей в якісні міжнародні видання та при подачі грантових заявок; поєднувати ідентифікатори вченого в ORCiD з профілями науковців у Scopus  (Author ID) та Web of Science (Researcher ID).

ORCID ID — це цифровий ідентифікатор науковця, який представляє 16-значний номер (наприклад: 0000-0002-4393-2831), у повному обсязі його слід відтворювати як електронну адресу: https://orcid.org/0000-0002-4393-2831 Профіль автора містить короткий опис дослідника: Прізвище ім’я, біографію, назву організації, де працює вчений та перелік публікацій, проєктів, грантів. Ідентифікатор призначений для довготривалого використання, тому у профіль можна вносити нову інформацію, корегувати існуючу.

Доступ до ORCID є безкоштовним, потрібно лише зареєструватися.

ORCID register 

Після реєстраціїї необхідно пройти автентифікацію через адресу електронної пошти. І все, можна наповнити профіль публікаціями й активно обмінюватися інформацією, пов’язувати свій запис з різними системами, шукати інших дослідників.

Щоб додати наукові профілі, читайте інструкцію Як додати посилання на наукові профілі у ORCID?

Додаткову інформацію надає:

  • Тетяна Омельченко, завідуюча відділу інформаційних технологій бібліотеки,
    [email protected],
  • Аліна Бедай, бібліотекар, відділ інформаційних технологій бібліотеки,
    [email protected] 

.