Кривохижа Анатолій Михайлович

Народний артист України, доцент

Анатолій Кривохижа народився 1 грудня 1925 року в селі Копанки Маловисківського району Кіровоградської області.

1957 року закінчив факультет фізичного виховання зі спеціальності “Фізичне виховання” Омського державного педагогічного інституту фізичної культури.

Анатолій Михайлович є засновником заслуженого ансамблю танцю України “Ятрань”, у якому він плідно працював як збирач та пропагандист народного хореографічного мистецтва протягом багатьох років. За час роботи в ансамблі він здійснив багато хореографічних постановок, які увійшли в скарбницю українського хореографічного мистецтва: “Ятранські ігри”, “Поворотня”, “Колядки” та ін.

1967 року Анатолію Михайловичу присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв України, 1971 року він нагороджений орденом Леніна, а 1973 отримав звання народного артиста України.
1986 року він організовує академічний театр народної музики, пісні і танцю “Зоряни” при Кіровоградській обласній філармонії.

З 1997 року працює у педагогічному університеті ім. В. Винниченка.

Анатолій Михайлович Кривохижа 1998 року став почесним громадянином міста Кіровограда.
З 2002 року – доцент кафедри хореографічних дисциплін.

Викладає дисципліни: мистецтво балетмейстера, підготовка концертних номерів, народознавство та хореографічний фольклор України.

У складі творчої групи Анатолій Михайлович брав участь у розробці державних стандартів хореографічних спеціальностей освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр, спеціаліст, магістр для вищих педагогічних закладів, у науково-методичному семінарі та майстер-класі “Збереження та розвиток народно-сценічного танцю регіонів України”, який проходив в Кіровограді 26–26 листопада 2005 року.

Ним опубліковано методичний посібник з курсу мистецтва балетмейстера для хореографічних відділень педагогічних університетів “Гармонія танцю” (Кіровоград, 2006).

Має вищу категорію режисера-постановника та балетмейстера. Він –ініціатор підготовки та проведення багатьох культурно-масових заходів, які проводяться в місті, області, країни.

2005 року Анатолія Михайловича Кривохижу обирають членом правління Національної хореографічної спілки України та головним консультантом із використання фольклорно-етнографічних матеріалів у хореографічному мистецтві.

Нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора (1960), орденом Вітчизняної війни (1985), медаллю “За мужність” (1999), почесною відзнакою Міністерства культури і туризму України – медаль “Павло Вірський” (2003), грамотами Верховної Ради України (1984, 2005), почесною відзнакою “Честь і слава Кіровоградщини” (2006).