Лабораторія спеціального фізичного практикуму (508 ауд.)

Лабораторія була створена ще у 50-60–х роках ХХ століття. Вирішальний вклад у створення лабораторії спеціального фізичного практикуму вніс доцент І.З. Ковальов. Саме тому зараз лабораторія носить його ім’я.

Лабораторія квантової фізики (506 ауд.)

Лабораторію квантової фізики було створено в 70-х роках ХХ століття. До цього окремі лабораторні роботи було виставлено в інших лабораторіях. 

В лабораторії постійно функціонує 11 лабораторних робіт.

Лабораторія механіки та молекулярної фізики (409 ауд.)

У лабораторії механіки та молекулярної фізики студенти вперше розпочинають досить непрості навчальні дослідження у вигляді лабораторних робіт з курсу загальної фізики. Тут запропоновано для виконання серія основних робіт з курсу механіки (15 робіт) та молекулярної фізики (17 робіт). Окремі лабораторні роботи представлені, як в натурному, так і у віртуальному варіанті, що дозволяє студентам розширити уявлення про сучасний експеримент.

Лабораторії електрики та магнетизму, оптики (407, 408 ауд.)

У лабораторіях продовжується вивчення студентами курсу загальної фізики, зокрема формування навичок експериментування, яке було розпочате в лабораторіях механіки та молекулярної фізики.

Лабораторії методики навчання фізики та астрономії (404, 406 ауд.)

Лабораторії методики навчання фізики мають багаті історичні традиції. Вони були створені ще в часи початку становлення кафедри фізики. Вагомий вклад в його створення та розвиток внесли І.В. Попов, С.П. Величко, В.П. Вовкотруб, М.І. Садовий, І.В. Сальник та інші; їх методичні та практичні надбання суттєво підвищили рівень викладання дисципліни «методика навчання фізики» у ЦДУ ім. В. Винниченка.