У Кропивницькому відбувся День кар’єри ЄС

У Кропивницькому відбувся День кар’єри ЄС

12 травня 2021 року в м. Кропивницькому відбувся День Кар’єри ЄС, що реалізується в рамках проекту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні». Захід відбувається щорічно у більш ніж 15 містах України протягом останніх п’яти років. Це серія публічних заходів, на яких представники Мереж ЄС та всі активні та зацікавлені громадяни можуть поділитися думками, власним досвідом щодо впровадження стандартів та практик ЄС в Україні, участі у програмах ЄС для розвитку нових бізнесових та освітніх можливостей, обговорити тренди на ринку праці, зокрема щодо знань та навичок, які потрібні молодій людині, щоб зробити успішну кар’єру.

Вже другий рік поспіль наше місто стає осередком проведення Дня Кар’єри ЄС. Організатором виступає Інформаційний Центр ЄС в Кропивницькому, що діє на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка, разом з Центральноукраїнським державним будинком художньої та технічної творчості, Радою євроклубів Кіровоградщини, ГО «Молодіжний центр Кіровоградської області» та Агенцією регіонального розвитку Кіровоградської області.

Традиційно відкриття «Дня кар’єри ЄС» розпочалося з Панельної дискусії на тему «Професійний розвиток та європейська інтеграція», яка проходила в режимі онлайн, на YouTube-каналі. Запрошуючи наших спікерів до участі, ми орієнтувались на інтереси нашої аудиторії: студентської та працюючої молоді, представників бізнесу, навчальних закладів та ін. До дискусії були запрошені керівники провідних ланок обласної державної адміністрації, найвідоміших та найперспективніших вищих навчальних закладів, представники успішних бізнес-проектів нашого регіону. Спікери ділились досвідом, обговорювали перспективи розвитку нашого регіону в рамках євроінтеграції, шляхи сприяння професійного та особистісного розвитку студентської молоді. Приємно зазначити, що багато хто з учасників отримав вищу освіту та перший професійний досвід у нашому університеті, а тому успіх цих випускників вважаємо і нашим власним успіхом.

Переглянути запис дискусії можна за посиланням на youtube: https://youtu.be/QbiTkJrOtKU

Тренінги soft skills

День Кар’єри ЄС передбачає проведення ряду тренінгів, які мають на меті допомогти учасникам розвинути soft skills, наприклад, навички комунікації, співробітництва, самопрезентації та пошуку роботи, емоційного інтелекту тощо.

Цьогоріч ми не зрадили добрій традиції та скористались покращенням епідеміологічної ситуації, і наші тренінги було проведено в режимі офлайн на базі Інформаційного Центру ЄС – на факультеті іноземних мов.

Інформацію про тренінги було розміщено на нашій сторінці в Facebook та інших соціальних мережах та медіа. Бажаючі могли обрати тренінг за темою та зареєструватись, заповнивши Google-форму. На жаль, кількість учасників була обмежена, але найближчим часом відеозаписи тренінгів будуть доступні для усіх бажаючих прокачати свої «м’які навички».

Тренінг №1 «Сучасні навички для кар'єрного розвитку молоді» проводила досвідчена та відома тренерка Олена Арутюнян, директорка Центральноукраїнського державного будинку художньої та технічної творчості, методистка вищої категорії, голова Ради євроклубів Кіровоградщини, голова ГО «Центр розвитку національних культур «Єдина родина» та ГО «Молодіжний центр Кіровоградської області». Від неї студенти дізналися, які вимоги ставить перед потенційним працівником європейський роботодавець, як можна працювати над собою, щоб відповідати жорстким вимогам сучасного ринку праці.

Тренінг №2 «Прокрастинація: рушійна сила чи стримувач успіху?» проводила Верещак Юлія, викладачка факультету іноземних мов ЦДПУ ім. В. Винниченка, координаторка Інформаційного центру ЄС у м. Кропивницькому, фрилансерка, вчителька наукового ліцею. Учасники тренінгу не приховували, наскільки близькою ця тема є для кожного з них, адже сучасний стиль життя вимагає уміння справлятись з багатьма завданнями одночасно та у чітко визначені терміни.

Тренінг № 3 з надзвичайно гострою та актуальною темою «PR, комунікації та маркетинг в особистому і професійному житті» був запропонований та реалізований Нелею Желамською, pr-експерткою, медіаменеджеркою, засновницею медійної агенції Public Sensation, шеф-редакторкою суспільно-політичного аналітичного журналу Persona. Тема була цікавою як для тих, хто лише розпочав навчання у вузі, так і тих, хто вже завтра отримає диплом та буде готуватись до першої співбесіди з потенційним роботодавцем.

Тренінг № 4 за тематикою «Європейське кафе» - що треба знати про Угоду про Асоціацію України з ЄС», який проводила Євгенія Ткаченко, магістр міжнародних відносин, сертифікована тренерка з питань асоціації України з ЄС, членкиня МЦ, дозволив нашим студентам краще зрозуміти загальноєвропейські поняття та цінності, а також отримати відповідь на ряд питань, які гостро постають перед кожним з нас в той чи інший період нашого життя.

Дякуємо усім учасникам заходу за цікаві та змістовні доповіді, надихаючі та корисні тренінги, а також запрошуємо долучатись до інших заходів, які проводяться нашими партнерами в період святкування Днів Європи в Україні.

Інформаційний Центр ЄС в Кропивницькому завжди відкритий для тих, хто хоче більше дізнатись про поширення принципів та підходів Європейського Союзу у сферах молодіжної зайнятості, навчання протягом життя, а також пріоритетів соціального та економічного розвитку ЄС. Ми чекаємо вас в ауд.601, факультет іноземних мов, ЦДПУ, а також на нашій сторінці у FB: EU Information Center in Kropyvnytskiy.

День кар’єри є ініціативою, що фінансується Представництвом Європейського Союзу та виконується громадськими організаціями «Фундація «Відкрите суспільство» та ГО «Молодіжна Альтернатива». Додаткова інформація: http://euroquiz.org.ua.

Юлія Верещак,
координаторка Інформаційного Центру ЄС в м. Кропивницькому

Інформацію надано факультетом іноземних мов