10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

З метою підвищення обізнаності щодо проблем психічного здоров'я щороку, починаючи з 1992 року, 10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) або День ментального здоров’я. Цей день було засновано з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Він існує для того, щоб привернути увагу до проблем психічного здоров’я у світі та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості.

Але останнім часом ця проблема зорієнтовується в бік підтримання психічного благополуччя і рівноваги будь-якої людини. Всесвітній день ментального здоров’я спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

Наукові дослідження свідчать про те, що більшість людей може самостійно, навіть без спеціальних професійних втручань кризових психологів слідкувати за тим, щоб бути в певному психоемоційному стані рівноваги, відновлювати свою саморегуляцію. Вчіться прислухатися до себе та своїх потреб, аналізувати ситуацію, щоб зважуватися на наступні кроки й життєві рішення. Варто пам’ятати, що психіка вразлива, але розуміння того, як її підтримати,  допомагає самому собі, створює реальне «бачення» ситуації, дає можливість критично мислити в складних обставинах.

Психічне здоров'я є важливою складовою загального здоров'я людини і включає в себе стан емоційного, психологічного та соціального благополуччя. Збереження психічного здоров'я має велике значення для якісного життя, особистісного розвитку та загального самопочуття.

Є перші індикатори проблем з психічнім здоров’ям, якими не можна нехтувати: коливання настрою; порушення сну (надто короткий чи надто тривалий сон); порушення апетиту; відчуття постійної тривоги й страху; постійна роздратованість; усвідомлення власної безпомічності у життєвих ситуаціях.

Ось кілька способів, які можуть допомогти ЗБЕРЕГТИ І ПІДТРИМАТИ МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я:

Створення позитивного середовища: Важливо оточувати себе позитивними людьми, які підтримують і розуміють вас. Уникайте токсичних відносин і намагайтеся зберігати гармонію у вашому оточенні.

Щоденна фізична активність: Фізична активність є найкращими ліками для зняття психоемоційного напруження, подолання стресу, профілактики захворювань. Фізичні вправи допомагають покращити настрій, здобути відчуття впевненості, привести до оптимального рівня функціональний стан організму.

Правильне харчування: Для цього не потрібно притримуватися якоїсь особливої дієти. Харчування має бути: сталим, збалансованим, корисним, наповненим набором речовин, які потрібні нашому організму (мікроелементи, вітаміни). Збалансоване харчування допомагає підтримувати енергію та може покращити ваше фізичне і психічне здоров'я.

Відпочинок і сон: Під час сну ми відновлюємо свої основні життєві потреби. Наш мозок відпочиває і ми можемо на наступний день бути повністю готовими до реалізації своїх планів. Під час сну ми боремося з напруженнями, які мали місце. Людина, яка зазнає великого стресу, швидше відновить свою функціональну активність якщо поспить, ніж людина, яка бореться з цим стресом та не може заснути. Забезпечте собі достатньо часу для відпочинку і регулярного сну.

Стрес-менеджмент: Навчіться ефективно справлятися зі стресом. Для цього можна використовувати релаксаційні техніки, які включають в себе медитацію, йогу або глибоке дихання.

Соціальні зв'язки: Люди - соціальні істоти, тому соціальна ізоляція є шкідливою. Спілкуйтеся з друзями, сім’єю, колегами, однодумцями. Обмінюйтеся думками, підтримуйте одне одного - все це допомагає нашому кращому функціонуванню, дозволяє відчувати себе в тонусі й зберігати життєві сили. Під час привітання, рукостискання, обіймів, поцілунків виділяється гормон окситоцин, який викликає почуття задоволення, знижує тривогу і страх та підвищує рівень довіри.

Пошук задоволення в роботі і хобі: Робота і заняття, які вас цікавлять і приносять задоволення, можуть позитивно впливати на ваше психічне здоров'я.

Управління очікуваннями: Реалістичні очікування до себе і навколишнього світу допоможуть уникнути розчарувань і надмірного стресу.

Професійна допомога: Якщо ви відчуваєте постійний стрес, тривожність або депресію, не соромтеся звертатися до професійного психолога або психіатра для консультації і лікування.

Збереження психічного здоров'я - це процес, який вимагає уваги і зусиль, але він дуже важливий для досягнення якості життя і благополуччя. Звертайте увагу на своє емоційне і психічне самопочуття і здійснюйте кроки для його поліпшення.

Памятайте, що Психологічна служба ЦДУ завжди поруч і попіклувалась, щоб у Вас була можливість отримати підтримку. Бережіть себе й своє психічне здоров’я!