Що таке осіння тривожність і як із нею впоратися

Що таке осіння тривожність і як із нею впоратися

Осіння тривога — це схильність людей страждати від неспокою і поганого настрою в осінні місяці. Вона може проявлятися у вигляді поганого настрою, депресії, занепокоєння, дратівливості, млявості, сонливості, втоми та втрати інтересу до повсякденної діяльності.

За словами експертів, причин осінньої тривожності кілька.

По-перше, зменшується кількість сонячного світла протягом доби, і як наслідок – падає рівень гормону серотоніну, що забезпечує нам позитивний настрій, міцний сон і гарний апетит.

По-друге, у цей період спостерігається збільшення рівня гормону мелатоніну, який викликає сонливість і депресію.

По-третє, з настанням осені змінюється і наш спосіб життя, який може призводити до погіршення настрою і самопочуття: ми менше рухаємося, менше займаємося спортом і в нашому раціоні стає менше вітамінів.

У цьому випадку ми говоримо про сезонний афективний розлад. Дні стають коротшими, ночі довшими, а погода — холоднішою. У цей період у людей може з’являтися тривожність через повернення на навчання і більший обсяг завдань на роботі», - говорить Патриція Торнтон, доктор філософії та психолог.

Також, за словами фахівців, дехто може відчувати тривожність через те, що не зробив заплановане за минуле літо. «Або, навпаки, якщо у вас було неймовірне літо, той факт, що воно закінчилося, може бути невтішним», - говорить Патриція Торнтон.

Щоб упоратися з тривожністю, фахівці радять:

Отримуйте якомога більше сонячного світла

Прогулянки у світлі години доби мають стати обов’язковою рутиною: використайте сонячну енергію максимально. Світло допомагає підняти настрій і підтримує нормальний режим сну, оскільки впливає на виробництво гормону серотоніну та регулює роботу нашого біологічного годинника. Вибирайте яскраві сонячні дні для активних прогулянок, а також не забувайте відкривати штори та жалюзі вдень, щоб впустити якнайбільше природного світла у вашу оселю.

Налаштуйте режим дня

Лягайте спати раніше, щоб мати змогу вчасно зранку прокинутися на роботу і не бути потім цілий день сонним і в’ялим. Забезпечення достатнього сну є важливим аспектом боротьби з осінньою тривогою, оскільки відповідний сон покращує наше фізичне та психічне здоров'я. Звертайте увагу на якість сну, створюйте комфортне спальне середовище, використовуючи затемнюючі штори й уникаючи великої кількості електронних пристроїв перед сном, оскільки вони можуть заважати засинанню. Якщо потрібно, застосовуйте медитаційні та релаксуючі техніки, які допоможуть вам заснути спокійно і прокинутися відпочившими.

Займайтеся спортом, рухайтеся

Робіть фізичні вправи щоденно, хоча б по 30 хвилин. Будь-яка активність покращить ваше фізичне та ментальне самопочуття. Біг, піші прогулянки, йога, плавання - обирайте на власний смак. Фізична активність сприяє виділенню ендорфінів, відомих як "гормони щастя", що піднімають настрій та зменшують рівень стресу. Крім того, вона допомагає покращити якість сну, збільшити робочу продуктивність і сприяє загальному почуттю енергії і життєрадості. Важливо знайти вид фізичної активності, який вам подобається, оскільки це сприяє більшій мотивації та регулярності тренувань.

Скорегуйте свій раціон

Восени чи не найлегше сформувати собі здорову тарілку на кожну трапезу, адже саме осінь багата на овочі та фрукти, що містять цінні вітаміни та корисні речовини. Тому у вас не може бути приводу відмовити собі у здоровому та повноцінному харчуванні. Враховуйте, що ваш сніданок, обід чи вечеря повинні бути збалансованими і включати білки, жири та вуглеводи. Особливу увагу звертайте на продукти, які містять велику кількість омега-3 жирних кислот, як-от авокадо, оливки, горіхи, насіння льону та гарбуза. Омега-3 жирні кислоти сприяють здоров'ю серця, покращують функцію мозку та мають протизапальні властивості, що особливо корисно в умовах погіршеного настрою восени.

Проводьте час цікаво та з задоволенням

Час згадати про улюблені хобі, які вам піднімуть настрій і якими можна займатися у приміщенні: малювання, майстер-класи, походи на концерти і театральні вистави чи зустрічі з друзями. Підійде будь-що, що приносить радість. У теплу осінню пору, проведення часу зі своїм улюбленим заняттям може стати ефективним способом підвищити настрій і позбутися втоми та стресу. Це також відкриває можливості для творчого самовираження та особистого розвитку. Безсумнівно, виділення часу для своїх захоплень внутрішньо збагачує наше життя і допомагає підтримувати психічне благополуччя навіть у сірі та дощові дні осені.

Скористайтеся цими порадами. З їхньою допомогою можна буде побороти осінню тривогу. Причому їх можна брати на озброєння навіть тоді, коли вас абсолютно нічого не турбує.