Освітня діяльність здобувачів вищої освіти, робота зі стейкхолдерами та участь у міжнародних проєктах

Освітня діяльність здобувачів вищої освіти, робота зі стейкхолдерами та участь у міжнародних проєктах

28 травня 2021 року у дистанційному форматі відбувся вебінар «Особлива дитина в центрі уваги» за участі студентів факультету педагогіки та психології, тифлопедагогів сднз № 46 «Краплинка» (м. Кропивницький) та фахівців Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей імені Т. Шевченка.

Під час спільного науково-практичного обміну інформацією доцент Прибора Тетяна та здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти Альошина Вікторія, Волощенко Вікторія, Генсіцька Ксенія, Лисак Наталя розкрили досліджувані під час вивчення дисципліни «Індивідуалізація навчання і виховання дітей дошкільного віку» питання щодо синдромів, які виникають у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Тифлопедагоги сднз Аляб’єва Тетяна та Ткаченко Ольга розповіли учасникам про напрями практичної роботи вчителя-дефектолога в спеціальному дошкільному закладі освіти для дітей з вадами зору та сенсомоторну координацію, як один з показників готовності до школи дітей з порушеннями зору; представили творчі напрацювання щодо роботи з дітьми.

Про досвід створення дидактичних тактильних книг за мотивами казок сучасних письменників та підготовку занять з казкотерапії розповіла координатор проєкту соціальної дії Бібліотечний коворкінг «Майстерня казкових світів» Маковей Маріанна.

Учасники переглянули відео про книжки для молоді з особливостями розвитку із колекції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY 2019.

Фахівці відділу дитячого та сімейного читання обласної дитячої бібліотеки, волонтери-студентки першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ЦДПУ імені В. Винниченка Гриценко Катерина, Ляхович Тетяна та викладач Андросова Наталя презентували етапи участі у проєкті «Бібліотечний коворкінг», особливості його впровадження в освітній процес початкової школи та дошкільного закладу й залучення родин до розроблення тактильних книг «Арчі» і «Рукавиці святого Миколая», що створені в рамках проєкту. Лисак Наталя продемонструвала власну книгу із фетру та сенсорними елементами, яку пошила для своєї доньки.

(https://m.facebook.com/groups/375346339653709/permalink/1147347329120269/ )

Під час вебінару викладачі кафедри педагогіки дошкільної та початкової освіти ЦДПУ ім. В. Винниченка Андросова Наталя, Прибора Тетяна, студенти-волонтери, стейкхолдери обговорили освітні програми з підготовки фахівців системи Дошкільної та Початкової освіти. Педагоги сднз наголосили на потребі збільшення годин та урізноманітнення педагогічних практик для здобувачів вищої освіти різних рівнів та потребу введення окремих тем і спецкурсів щодо роботи із дітьми з особливими освітніми потребами, адже це реалії часу та загальнодержавна політика щодо соціалізації дітей.

Захід відбувається за підтримки Британської Ради в Україні в рамках програми Active Citizens Ukraine у партнерстві Агенція сталого розвитку «Хмарочос».

Інформацію підготувала викладач Н. Андросова

Альошина В. О. Синдром "відмови від діяльності"

Волощенко В. О. Синдром "Вербалізму"

Лисак Н. Синдром хронічної неуспішності