• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Викладачі університету на міжнародній галузевій конференції GALA2023 у Дубліні (Ірландія)

Викладачі університету на міжнародній галузевій конференції GALA2023 у Дубліні (Ірландія)

12-15 березня 2023 року доценти кафедри перекладу, прикладної та загальної лінгвістики відвідали конференцію асоціації GALA (Globalization and Localization Association) у м. Дублін (Ірландія).

З 2020 року кафедра перекладу, прикладної та загальної лінгвістики є офіційним (академічним) членом асоціації GALA (Globalization and Localization Association). Координаторами співпраці є доценти Бондаренко О.С. та Бондаренко К.Л. Завдяки такому співробітництву студенти та викладачі мають доступ до матеріалів (відеозаписів, аналітичних даних тощо); низки онлайн заходів, які організовуються GALA; участі у якості волонтерів на конференціях GALA; спеціалізованого онлайн-форуму з питань співпраці ВНЗ та бізнесу; участі в міжнародному студентському конкурсі “Rising Star”, переможці якого отримують грант на участь в конференції GALA.

Доценти кафедри перекладу взяли участь у воркшопі, організованому Асоціацією, Директоратом з перекладу Європейської Комісії та професійними асоціаціями перекладачів, зокрема, FIT (Міжнародна федерація перекладачів) тощо, де розглядалося питання професійної орієнтації випускників середніх шкіл, привернення уваги до професій перекладача, локалізатора, підвищення обізнаності про перспективи працевлаштування тощо. Представники нашого університету представили своє бачення, поділились досвідом підвищення “видимості” лінгвістів, окреслення перспектив майбутньої професії школярам та студентам молодших курсів.

Доцент Бондаренко О.С. виступив із доповіддю “Your Secret Weapon in the War for Talent” про понад 20-річний досвід організації перекладацьких практик у компанії “Транслател”, яку він очолює. Серед працівників компанії переважна більшість – випускники нашого університету, які почали свій професійних шлях буквально з університетських років. Досвід перекладацької та викладацької діяльності дозволив комплексно висвітлити питання студентського стажування, представити методики практик, за якими вже працюють біля десяти європейських компаній.

Почесною місією стало вручення нагород фіналістам студентського та викладацького конкурсу “Rising Star”. Як голова журі, О.Бондаренко вручив відзнаки представникам Мідлберійського інституту міжнародних досліджень у Монтереї, з яким ЦДУ має довгу історію співпраці (проведення вебінарів та проєкт крауд-перекладу) та Вашингтонського університету.

Результатом участі в роботі конференції стала попередня домовленість про підписання угоди про співпрацю нашого університету та Асоціації GALA, а також можливість використання напрацювань (підручників, програмного забезпечення) членів професійної спільноти у викладанні спеціалізованих курсів спеціальностей “Переклад” та “Прикладна лінгвістика”.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись