• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Ліцей "Науковий"

Поради випускникам: як готуватись до зовнішнього незалежного оцінювання

Поради випускникам: як готуватись до зовнішнього незалежного оцінювання

Підготовка.

  1. Спочатку підготуйте місце для занять: приберіть з робочого столу зайві речі, зручно розкладіть необхідні підручники, посібники, зошити, папір, олівці, ручки.

  2. Можна ввести в інтер’єр кімнати жовтий і фіолетовий кольори, так як вони підвищують інтелектуальну активність. Для цього достатньо буде будь-якої картинки в цих тонах.

  3. Складіть план занять. Для початку визначте: хто ви – “сова” чи “жайворонок”, і залежно від цього максимально використайте ранкові чи вечірні години. Складаючи план на кожен день підготовки, необхідно чітко визначити, що саме сьогодні буде вивчатися. Не взагалі: “трішки понавчаюсь”, а які саме розділи та теми.

  4. Почніть з самого складного, з того розділу, який знаєте гірше всього. Але якщо вам складно “розкачатися”, можна розпочати з того матеріалу, який вам більше всього цікавий і приємний. Можливо, поступово ввійдете в робочий ритм, і справа піде.

  5. Чергуйте заняття і відпочинок, десь, 40 хвилин занять, потім 10 хвилин – перерва. Можна в цей час помити посуд, полити квіти, зробити зарядку, прийняти душ. Не потрібно намагатися прочитати і вивчити напам’ять весь підручник. Корисно складати плани, схеми, бажано на папері. Плани корисні і тому, що їх легко використовувати під час повторення матеріалу.

  6. Виконуйте як можна більше різних друкованих тестів по обраних предметах. Ці тренування познайомлять вас з конструкціями тестових завдань.

  7. Тренуйтесь з секундоміром в руках, засікайте час виконання тестів.

  8. Під час підготовки, ніколи не думайте про те, що не справитесь з завданням, а навпаки, в думках намалюйте собі картину тріумфу.

  9. Залиште один день перед ЗНО для того, щоб знову повторити всі плани відповідей, ще раз зупиняючись на самих складних запитаннях.

Напередодні ЗНО

Багато хто вважає: для того, щоб повністю підготуватися до іспитів, не вистачає лише однієї, останньої перед ним ночі. Це не правильно. Ви вже втомилися, і не потрібно себе перевтомлювати. Навпаки, звечора перестаньте вчити, прийміть душ, прогуляйтесь. Добре виспіться, щоб прокинутися, з відчуттям свого здоров’я, сили, піднесеного, бойового настрою. Адже ЗНО – це своєрідна боротьба, в якій потрібно проявити себе, показати свої здібності і можливості. На пункт тестування ви повинні з’явитися вчасно, краще за пів години до початку. При собі мати запрошення, паспорт (чи свідоцтво про народження) та кілька гелевих чи капілярних ручок з чорними чорнилами.

Як вести себе під час ЗНО

Одяг повинен бути спокійних тонів. Намагайтеся уникати занадто яскравих кольорових сполучень в одязі, занадто визиваючих деталей костюма, щоб не викликати негативних емоцій у оточуючих. Завжди пам’ятайте про відчуття міри. Нічого зайвого!

Поради, як вести себе під час зовнішнього незалежного оцінювання:

  1. За день до початку ЗНО намагайтеся нічого не робити. Якщо ви чогось не довчили, краще вже не намагайтесь. Відпочивайте, веселіться і забудьте про очікувані випробування.

  2. Перед іспитом обов’язково потрібно виспатися.

  3. Ви повинні мати з собою дійсне посвідчення особи (паспорт, свідоцтво про народження та довідку з фотокарткою зі школи), запрошення на тестування.

  4. Своєчасно з’явіться на тестування (бажано за 30 хв.). Перед входом в пункт заспокойтесь! Скажіть кілька разів “Я спокійна(ий)! Я повністю спокійна(ий)!” Будьте уважними.

  5. Після входу до пункту тестування знайдіть свої дані і номер Вашої аудиторії тестування у списках, за абеткою, які до початку тестування розміщуються у спеціальному місці, потім за вказівниками знайдіть свою аудиторію тестування.

  6. Всі особисті речі, крім ручки з чорним чорнилом слід залишити на місці для особистих речей учасників тестування.

  7. Знайдіть своє місце в аудиторії відповідно до аудиторного списку. Зверніть увагу на наліпку на столі, там повинно бути зазначено номер парти та Ваше прізвище, ім’я, по-батькові.

  8. Будьте уважними: номер навпроти Вашого прізвища в списку на дверях аудиторії, номер стола, номер тестового зошита і номер наклеєного штрих-коду на бланках відповідей повинні бути ОДНАКОВИМИ!

  9. Ввічливо ставтесь до осіб, які організовують, проводять чи беруть участь у тестуванні.

  10. Виконуйте вказівки та вимоги фахівців, які організовують проведення зовнішнього оцінювання в пункті тестування.

  11. Не користуйтесь під час зовнішнього оцінювання (в аудиторіях і приміщеннях пункту тестування) в особистих інтересах, а також в інтересах інших осіб мобільними телефонами, фото-й відеоапаратурою, іншими технічними засобами, друкованими та рукописними матеріалами.

  12. Під час складання тесту не дозволяється спілкуватися з іншими учасниками тестування, передавати різні матеріали, консультувати чи консультуватися тощо.

  13. Приведіть до ладу свої емоції, зберіться з думками. Будьте впевнені, що у вас все вийде.

  14. Сядьте зручно. Подумайте про те, що ви розумніший, хитріший, зосередьтесь на словах “Я спокійний(а), я повністю спокійний(а)”. Повторіть їх повільно, декілька разів. Думки проганяти не слід, так як це викликає додаткового напруження. На завершення зіжміть пальці в кулаки.

  15. Виконайте дихальні вправи для зняття напруги:

  1. сядьте зручно;

  2. глибоко вдихніть через ніс (4 – 6 секунд);

  3. затримайте дихання (2 – 3 секунди).

  1. Зосередьтесь і забудьте про оточуючих. Для вас існують тільки тести і годинник. Перечитуйте завдання до кінця.

  2. Після закінчення роботи над тестом здайте зошити із завданнями та бланки відповідей фахівцям, які проводять тестування.

 

Універсальні поради для успішної тактики написання ЗНО

Зосередься! Після виконання попередньої частини тестування (заповнення бланків), коли ти з’ясував всі незрозумілі для себе моменти, намагайся зосередитися і забути про оточуючих. Для тебе повинні існувати тільки текст завдань і годинник, який регламентує час виконання тестів. Чіткі рамки часу не повинні впливати на якість твоїх відповідей. Перед тим, як вписати відповідь, перечитай запитання двічі та переконайся, що ти правильно зрозумів, що від тебе вимагають.

Розпочни з простого! Почни відповідати на ті запитання, які ти без сумніву знаєш і не зупиняйся на тих, які можуть викликати певні роздуми. Тоді ти заспокоїшся, голова почне працювати більш ясно і чітко, а ти увійдеш в робочий ритм. Ти як би звільнишся від нервової напруги, а вся твоя енергія потім буде направлена на більш важкі запитання.

Пропускай! Потрібно навчитися пропускати важкі або незрозумілі завдання. Пам’ятай: в тексті завжди знайдуться такі запитання, з якими ти обов’язково справишся. Просто нерозумно недобрати балів тільки тому, що ти не дійшов до “своїх” завдань, а “затормошив” на тих, які викликали у тебе труднощі.

Читай завдання до кінця! Поспішаючи, можеш зробити помилки в самих легких запитаннях.

Думай тільки про завдання, яке виконуєш в даний момент! Коли бачиш нове завдання, забудь про все, що було в попередньому. Як правило, завдання в тестах не пов’язані одне з одним, тому знання, які ти застосував в одному, як правило, не допомагають, а тільки заважають сконцентрувати і правильно розв’язати нове завдання. Ця порада дає тобі й інший психологічний ефект – забудь про невдачі в попередньому завданні (якщо ти з ним не впорався). Думай лише про те, що кожне нове завдання – це ще одна можливість набрати бали.

Виключай! Багато завдань можемо розв’язати, якщо не шукати зразу правильний варіант відповіді, а послідовно виключати ті, які точно не підходять. Метод виключення дозволяє сконцентрувати увагу всього на одному чи двох варіантах, а не на всіх (що набагато складніше).

Заплануй два кола! Розрахуй час так, щоб за дві третіх всього відведеного часу пройтися по всім легким завданням (“перше коло”). Потім ти встигнеш набрати максимум балів на тих завданнях, і потім спокійно повернутися й поміркувати над складними, які ти раніше пропустив (“друге коло”).

Перевір! Залиш час для перевірки своєї роботи, хоча б, якби встигнути пробігти очима і помітити наявні помилки.

Вгадуй! Якщо ти не впевнений у виборі відповіді, але інтуїтивно можеш віддати перевагу певному варіанту відповіді, то довір своїй інтуїції! При цьому вибирай такий варіант, який, на твій погляд, більше підходе.

Не засмучуйся! Намагайся виконати всі завдання, але пам’ятай, що на практиці це нереально. Враховуй, що тестові завдання розраховані на максимальний рівень складності, і кількість розв’язаних тобою завдань може виявитися достатнім для хорошої оцінки.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись