• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наука - Анонси, діяльність центру ISCAR

Жінки в науці

05 березня (вівторок) 2024 року відбулося засідання семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень, під час якого були заслухані доповіді про досягнення жінок в різних галузях наукових досліджень.

У засіданні семінару, тема якого звучала так – «Жінки в науці», взяли участь професори та доценти Євген Соболь, Катерина Акбаш, Юлія Ботузова, Марія Луньова, Наталя Пасічник, Алла Растригіна, Микола Садовий, Ірина Сальник, Олена Трифонова, Тетяна Фурсикова, а також студенти – майбутні вчителі біології.

001

Семінар відкрив керівник центру професор Ренат Ріжняк, який поділився з присутніми загальною інформацією щодо запровадженого згідно резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року Міжнародного дня жінок і дівчат у науці, який відзначається щорічно 11 лютого. Він зазначив, що науковці, як чоловіки, так й жінки, дбають про прогресивний розвиток людства, піднесення науки та технологій, а тому є однаково цінними в науковій діяльності. Проте часто жіночий шлях в науці утруднюється через гендерні стереотипи, обмежений доступ до окремих сфер діяльності, специфіку побудови академічної кар’єри (система найму за контрактом, підготовка наукових публікацій, грантів потребує значних зусиль, часу й концентрації уваги,  обмеження мобільності через наявність малолітніх дітей та ін.), (не-)можливість поєднувати наукову кар’єру з сім’єю та народженням дітей тощо. Але, незважаючи на це, жінки зробили вагомий внесок у розвиток науки. Частка жінок-науковиць постійно збільшується як у світі в цілому, так і в Україні зокрема. Деталі виступу спікера можна прослідкувати з презентації 1.

02

Професор Микола Садовий деталізував внесок в науку жінок-педагогів. Спікер не просто говорив про сучасність, а віднайшов у глибинах давнини дивовижних представниць медицини, ботаніки, хімії, математики, астрономії, фізики, програмування… Саме їм ми завдячуємо за появу ліків, парфумів, лікарських рослин і навіть програм для ранніх обчислювальних машин. Детальніше з тезами виступу можна ознайомитися з презентації 2.

03

Виступ професорки Анни Дефорж був присвячений українським жінкам, які зробили значний внесок у розвиток світової науки. Валентина Родзимовська, Ніна Мороженко, Катерина Ющенко, Марина В’язовська… Це далеко не повний перелік визнаних науковиць, дослідження яких змінили світову науку. Особливу увагу спікерка приділила премії «Для жінок в науці» від L’Oreal – ЮНЕСКО, яка вручається за особливі наукові досягнення в галузі STEM. Деталі виступу можна прослідкувати з презентації 3.

04

Професорка Наталя Пасічник приділила увагу лауреаткам Премії Шведського центрального банку з економіки пам’яті А. Нобеля. Особливо цікавою була частина доповіді спікерки про лауреатку Премії 2023 року – професорку Гарвардського університету Клаудію Голдін, яка провела комплексне дослідження причин гендерної нерівності ринку праці. «У 18-19 сторіччях жінки набагато більше працювали, ніж у 20-му. Низька залученість жінок у ринок праці є певним феноменом початку 20 століття. Індустріалізація зробила "традиційні" навички та фізичні якості жінок менш затребуваними на ринку праці, тож соціум віддавав заміжнім жінкам роль домогосподарок». Це один з висновків дослідження, яке охоплювало ринок праці протягом 200-річного часового ряду. Детальніше з тезами виступу можна ознайомитися з презентації 4.

05

Після завершення виступів спікерів відбулося жваве обговорення проблематики семінару, у якому прозвучали як питання до спікерів, так і думки щодо важливості охоплених у виступах проблем.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись