• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

CУЧАСНІ КОМПЮТЕРНІ ПРОГРАМИ ТА РОБОТИЗОВАНІ ПРИСТРОЇ ЯК ДОДАТКОВІ ІНСТРУМЕНТИ БЕЗПЕРЕРВНОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

Десятнюк Лілія, Алтуніна Дарина, Черниш Катерина

Важливою складовою медичної освіти є відпрацювання практичних навичок, необхідних в роботі лікаря. Практичному навчанню відводиться значна частина годин навчального часу. Це створює потребу в розробці сучасних програм та приладів, які б забезпечували кожного студента можливістю опанувати всі необхідні навички без ризику для життя та здоров’я пацієнтів, а також без порушення норм біоетики.

Прикладами таких технологій є ряд комп’ютерних програм та додатків, веб-сайтів, приладів симуляційного навчання. Одним з таких є прилад, створений американською компанією Gaumard Scientific, – робот на ім’я Хел (HAL), який виглядає, як п’ятирічний хлопчик, і здатний достатньо наближено до реальності імітувати поведінку дитини, емоції, симптоматику різних патологічних станів. Він створений для того, щоб дати змогу медикам-початківцям навчитися виконувати певні медичні маніпуляції (такі як вимірювання артеріального тиску, забір крові для лабораторних досліджень, серцево-легенева реанімація, використання дефібрилятора та ін.) [1]. Іншим яскравим прикладом є програма для відпрацювання хірургічних навичок, створена за співпраці досвідчених хірургів провідних клінік та медичних навчальних закладів світового рівня, Touch Surgery [2]. Додаток створено для використання мобільними приладами Android та IOS, і допомагає візуалізувати методику проведення різних хірургічних втручань, що є важливим у підготовці майбутніх хірургів. Для вивчення анатомії створено додаток Complete Anatomy, який дозволяє вивчати будову людського тіла у вигляді тривимірних зображень. Це покращує розуміння студентами взаємного розташування органів у тілі людини, сприяє поглибленню знань в області анатомії, що має велике значення в майбутній практичній лікарській діяльності.

Вирішувати ситуаційні завдання, при підготовці до реальних клінічних випадків, студенти можуть за допомогою додатків компанії Medical Joyworks LLC: Prognosis, Explain Medicine та Clinical Sense [4]. Це допомагає розширити знання та навички майбутніх медичних працівників без ризику для здоров`я пацієнтів. Також для цього існує веб-платформа обміну досвідом між лікарями всього світу – Figure1, яка доступна у вигляді мобільного додатку як для Android, так і IOS [5]. Медична інформація представлена у вигляді кейсів, історій хвороб, мультимедійних файлів. Використовуючи можливість спілкування з іноземними та вітчизняними колегами, лікарі збільшують власну професійну компетентність і ефективність практичної діяльності.

Важливою складовою навчання студентів вищих медичних закладів є написання наукових робіт, статей, доповідей. При цьому найчастіше користуються міжнародними інформаційними ресурсами та інтернет-бібліотеками. Доступ до однієї з найголовніших баз даних, як MEDLINE Національної Медичної Бібліотеки США, можливий через електронно-пошукову систему PubMed. Для цього був розроблений додаток Prime PubMed, який дає змогу швидкого і зручного перегляду новітніх досліджень визнаних науковців та лікарів доказової медицини [6].

Корисним інструментом для сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів є додаток igiMED ICPC, який дозволяє працювати із найбільш поширеною класифікацію ICPC-2, офіційно прийнятою Всесвітньою організацією охорони здоров’я до групи міжнародних класифікацій (WHO-FIC). Програма igiMED ICPC дозволяє лікарю структурувати медичні записи про пацієнта в розрізі його окремих хронічних захворювань [7]. Це в результаті покращить якість медичної допомоги і дозволить оптимально розпланувати ресурси першої медичної допомоги у відповідності до потреб пацієнтів.

Симуляційне навчання з використанням можливостей комп’ютерних технологій відіграє важливу роль у навчанні студентів медиків, а також в післядипломному навчанні та практичній діяльності лікарів. Використання інноваційних додатків, приладів та веб-ресурсів дозволяє швидше і якісніше опановувати професійні компетенції лікаря, стежити за новинами в медицині та науці, ефективно вдосконалювати знання та вміння, підтримувати комунікацію із медичною спільнотою, що в сукупності є невідкладними складовими професіоналізму медичного працівника.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Robotic Boy Acts as Pediatric Patient Simulator. 2018. URL:https://www.ecnmag.com/videos/2018/09/robotic-boy-acts-pediatric-patient-simulator (дата звернення: 20.03.2019)

  2. Startup Spotlight: Touch Surgery. 2015. URL: http://healthitmhealth.com/startup-spotlight-touch-surgery (дата звернення: 20.03.2019)

  3. Добровольська К.В. Медичні симулятори як складова інноваційної освіти. Науковий вісник ужгородського університету. Педагогіка. Соціальна робота. 2017. №1. С. 84–86.

  4. Medical Joyworks LLC. 2019. URL: https://www.medicaljoyworks.com/ (дата звернення: 20.03.2019)

  5. Birchard, Karen. Canadian medical image app number one in the US // Canadian Medical Association Journal. 185 (12): E569–E569. doi:10.1503/cmaj.109-4527. ISSN 0820-3946. PMC 3761029. PMID 23857853

  6. Unbound Medicine. 2019. URL: https://www.unboundmedicine.com/medline (дата звернення: 20.03.2019)

  7. МОЗ України: ICPC-2. 2016. URL: http://moz.gov.ua/icpc-2 (дата звернення: 20.03.2019)

 

Коментарі   

# Трифонова Олена 16.04.2019, 21:58
Цікаві ідеї про використання роботизованих пристроїв як додаткових інструментів безперервної медичної освіти. Хотілося б ознайомитися з конкретними прикладами
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись