• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ОНОВЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ ШКІЛЬНОЇ ФІЗИКИ У СФЕРІ ВИВЧЕННЯ ЛАЗЕРНОЇ ТЕХНІКИ

УДК 372.853

НАУМЧИК Павло Іванович

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри ІВТ, метрології та фізики

Чернігівського національного технологічного університету

 ORCID ID 0000-0002-1436-9111

е-mail: [email protected]

Постановка та обґрунтування актуальності проблеми. У статті 12 Закону України «Про освіту» введено поняття компетентність: «компетентність – динамічна комбінація знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистих якостей, що визначає здатність особи успішно соціалізуватися, провадити професійну та подальшу навчальну діяльність» [8]. Цим самим Законом для загальної середньої освіти визначено 10 ключових компетентностей для нової української школи. Однією з них є компетентності в природничих науках і технологіях, які передбачають наукове розуміння природи й сучасних технологій, а також здатність застосовувати його в практичній діяльності. Уміння застосовувати науковий метод, спостерігати, аналізувати, формулювати гіпотези, збирати дані, проводити експерименти, аналізувати результати. З огляду на це можна зауважити про необхідність ознайомлення учнів на уроках фізики із сучасною технікою, яка використовується у виробництві й побуті.

Нами вже зверталась увага на те, що шкільна програма й сучасні підручники недостатньо висвітлюють досягнення науки і техніки [7]. Так, у нових шкільних підручниках із фізики часто можна зустріти матеріал про застарілу техніку, яка вже давно не використовується. Одним із прикладів такого навчального матеріалу є квантові генератори.

Детальніше

Коментарі   

# Олена 17.04.2019, 10:37
Згоден з паном Іваном, але ж при тих "шараханнях" нашої освіти з однієї крайності до іншої, ми навряд чи скоро будемо мати якісні підручники. Загалом же стаття цікава і корисна для зацікавлених і науковців і вчителів.
# Bezena Ivan Michaylo 14.04.2019, 16:08
Тема досить актуальна, підручники для школи мають зміст минулого століття та дають готові знання, замість пошуку істини школярем.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись