• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

СУЧАСНІ ХРОМАТОГРАФІЧНІ МЕТОДИ В АНАЛІЗІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Довгань Антоніна

студентка 5-го курсу ХФ-18м-1з групи

Сидорова Лариса Петрівна

кандидат хімічних наук, доцент кафедри аналітичної хімії

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

м. Дніпро, Україна

На виробництвах сучасного рівня для здійснення контроля якості сировини і продуктів широко застосовують методи хроматографії, які дозволяють проводити дослідження, що не можуть бути здійснені іншими інструментальними методами. Хроматографічні методи базуються на використанні широкого кола фізико – хімічних процесів: розподіл, адсорбція, іонний обмін, дифузія, комплексоутворення та ін. Ці методи використовують для визначенняу продуктах, води, спиртів, альдегідів, ароматичних речовин, вищих жирних кислот, гербіцидів, антибіотиків, забарвлюючих речовин.

Методами хроматографії також визначають наявність не характерних домішок, сліди псування продуктів. Взагалі хроматографію можна розглядати як універсальний метод розділення і аналізу складних сумішей органічних і неорганічних речовин, що містяться у харчових продуктах і сировині, з якої вони виробляються.

Мета курсової роботи базується на розробці методичних вказівок до вивчення нового курсу «Методи контролю харчової продукції» для магістрів спеціальності «Харчові технології».
Курсову роботу слід розглядати як постановку практикума по хроматографічним методам з використанням об'єктів аналізу, пов'язаних з певною моделлю підготовки фахівців харчової технології. В новому курсі наводяться лабораторні роботи з аналізу харчових продуктів - зерна і хліба, молока і молочних продуктів, м'яса і м'ясних продуктів, продуктів цукрового і кондитерського виробництв, соків, алкогольних і безалкогольних напоїв та інших. Широкий набір об'єктів аналізу розрахований на студентів різних харчових спеціальностей.

Удеяких лабораторних роботах об'єктами аналізу являються стічні і питна води, в яких визначають, наприклад, фенол, важкі метали. Виконання цих робіт сприяє розвитку практичних навичок, необхідних майбутньому інженеру – технологу харчової промисловості.

Лабораторні роботи, що вимагають тривалого часу для попередньої підготовки проби, виконуються за участю лаборанта, який до початку заняття здійснює всі операції пробо підготовки. Зізрозумілих причин в новому курсі відсутні роботи, для виконання яких необхідні великі обсяги шкідливо діючих, пожежонебезпечних і дорогих реактивів.

Кожен розділ нового курсу містить короткий вступ (теорія методу, його можливості та застосування, пристрій приладу, основні розрахункові формули). При описі всіх лабораторних робіт дотримувалися єдиноїсхеми: коротке обґрунтування, перелік необхідних реактивів, посуду і обладнання, хід виконання аналізу, обчислення результатів.

Значна увага в навчальному процесі приділяється постановці навчально-дослідних робіт студентів. З метою підвищення пізнавальної активності студентів та прищеплення їм навичок самостійної дослідницької роботи кожна лабораторна робота супроводжується приблизною навчально – дослідницькою роботою студента.

Виявлення рівня засвоєння навчального процесу, скорочення часу на перевірку засвоєння студентом окремих розділів практикуму ­досягається застосуванням тестових програм. У новому курсі наведено комплекси таких программ по – чотирьох методам хроматографії ­ тестового аналізу. Кожна программа включає п'ять питань і по чотири відповіді на кожне питання, один з яких є правильним. Програми застосовні як для проведення фронтального експрес – контролю і колоквіумів, так і для самостійної підготовки студентів до виконання лабораторних робіт (допуск до практикуму).

Вивчення даного нового курсу «Методи контролю харчової продукції» дасть можливість магістрам спеціальності «Харчові технології» засвоїти в доступному вигляді матеріал по даних розділах: Рідинна хроматографія, Газова хроматографія, хроматографія в тонкому шарі, хроматографія на папері.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

1. Коренман Я.И. Практикум о аналитической химии. Анализ пищевых родуктов. В 4-тих книгах. 2-е изд., перераб. И доп. – Книга 4. Хроматографические методы анализа. – М.: КолоС, 2005. – 296 с.

2. Ракс В.А., Єсауленко А.М. Сучаснахроматографія на гребніхвиліпрогресу. Навчальнийпосібник. К.: Аванпост, 2014. – 168 с.

3. Сакодынский К.И. Аналитическая хроматография. М.: Химия, 1993. – 463 с.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись