• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

АНАЛІЗ ЗАСТОСУВАННЯ БІОСТИМУЛЯТОРІВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ЛИЧИНОК ТУТОВОГО ШОВКОПРЯДА

Дромашко С.В.

Науковий керівник – професор Гулай О.В.

Центральноукраїнський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

На даний час актуальними є розробки методик вирощування шовкопрядів із застосуванням біостимуляторів, завданням яких є підвищення життєздатності, хворобостійкості, продуктивності.

Одним із нових засобів вирощування тутового шовкопряда (Bombyx mori) є використання біостимуляторів природного походження. До таких біостимуляторів, зокрема, відносять водні екстракти кормових рослин, які виготовляються декількома способами: екстрагування гарячою та холодною водою кори та листя кормового дерева (свіжого та висушеного). У використаному джерелі описувались експерименти які проводили на гусені дубового шовкопряда. Були отримані дані про те, що екстракт з висушеного листя дуба (Bombyx mori), при високій температурі, сповільнює розвиток гусені. В той час як екстраговане свіже листя холодною і кора гарячою водою сприяють поліпшенню біологічних показників гусені. Отже, можна припустити, що при вигодовуванні тутового шовкопряда з обробкою поживного середовища екстрактами будуть отримані такі ж результати [1].

Одним з найважливіших умов підвищення життєздатності гусені є обробка грени дезінфікуючими засобами, які справляють фунгіцидну й антибактеріальну дії. До ефективних імуномоделюючих препаратів можна віднести «Йодіс-концентрат».

Вважається, що йод із «Йодіс-концентрату» потрапляє всередину яйця і перешкоджає розвиткові хвороботворних мікроорганізмів як у грені, так і в організмі гусениці, що вийшла з неї. Установлено, що даний препарат сприяє стабілізації та зміцненню імунної системи комах. Зазначено, що обробку грени найбільш оптимально проводити 50%-вим водним розчином препарату, підвищення або зниження концентрації не призводить до одержання максимальних показників життєздатності і продуктивності комах [2].

До біостимуляторів, що активують ферменти травної системи комах належить «Байкал ЕМ-1У». Це продукт життєдіяльності мікроорганізмів, що має стимулюючу та нормалізуючу дії на життєво важливі функції організму. Він неодноразово випробуваний у бджільництві. Цей препарат забезпечує збільшення на 45% виходу меду, розплоду в сім’ях на 25%, крім того відмічено підвищення стійкості до інфекцій. Також препарат позитивно впливає на нейтралізацію токсинів, виступає частково пробіотиком, підсилює кишкову секрецію і ферментативну активність [3].

«Аміносол» – імуномодулятор для всіх видів тварин. Комплексний препарат амінокислот, гідрофільних вітамінів і солей у рідкій формі. До складу якого включені практично всі незамінні амінокислоти, яких потребує кожен живий організм для нормального росту й життєдіяльності. Він стимулює імунну систему, захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища.

Встановлено, що самостійне застосування вищевказаних біостимуляторів при вирощувані тутового шовкопряда забезпечує підвищення основних та господарсько цінних показників.

Хлорнокислий амоній (NH4ClO4) ще один біостимулятор активності ферментних систем травної системи комах, що включається до підгодівлі великої рогатої худоби, птиці й шовкопрядів на промислових вигодівлях.

Експериментально доведено, що при одночасному поєднанні різних біостимуляторів за механізмом дії, підвищується життєздатність гусениць та збільшується урожай коконів. А саме мікробіологічного препарату «Байкал ЕМ-1У» у поєднанні з Аміносолом та «Байкал ЕМ-1У» у поєднанні з хлорнокислим амонієм [4].

Отже, проаналізувавши відомості щодо використання біостимуляторів у шовковичній галузі можна виокремити, що високоперспективними є нові препарати ефективність яких попередньо апробована у бджільництві. Саме тому при утриманні тутового шовкопряда на штучних поживних середовищах доречно використати пробіотики призначені для підвищення імунітету бджіл, стимуляції їх росту, а також збалансовані суміші кристалічних амінокислот.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Трокоз В. О., Аретинська Т. Б. Шляхи підвищення інтенсивності виробництва та переробки коконів дубового шовкопряда поліський Тасар. Монографія. Київ, 2017. 168 с.

  2. Максін В. І., Аретинська Т. Б., Трокоз В. О. Антисептичні та лікувальні властивості «Йодіс-концентрату» при використанні в шовківництві. Київ. С. 54 — 58 URL: https://www.pdaa.edu.ua/sites/default/files/nppdaa-vet/5/054.pdf (дата звернення: 20.02.2020).

  3. Достижения Эм-Технологии в России. Сборник трудов. Вопросы практического применения микробиологических препаратов «Байкал-ЭМ 1», «Тамир» и «ЭМ-Курунга». Москва, 2006. 201 с.

  4. Ісіченко Н. В. Новий спосіб раціонального застосування біостимуляторів на вигодівлях шовковичного шовкопряда. ВІСНИК Полтавської державної аграрної академії. м. Харків, 2010. №2 С. 82 — 86

Коментарі   

# Катерина Остапенко 27.03.2020, 21:32
Автор дуже чітко та якісно описав про роль біостимуляторів . На сьогоднішній день дуже важливо знати як та на яких середовищах утримати тутового шовкопряда для його кращої життєдіяльності . Тема - актуальна.
# Салоїд Катерина 23.03.2020, 13:01
Подана стаття є актуальною і корисною,як для загального розвитку вчених так і для тих,хто конкретно займається цією галуззю промисловості. Інформація містить експериментальн о підтвердженні відомості,що привертає увагу і дає впевненість у правдивості.
# Олександр 18.03.2020, 10:13
Проблема, розглянута автором тез є актуальною серед науковців та корисною для тих, хто займається вирощуванням шовкопрядів для отримання натурального шовку. У даних тезах було вичерпно у стислій формі викладено інформацію з використання біостимуляторів при вирощуванні личинок тутового шовкопряду. Тому ця інформація є дуже корисною у практичній діяльності.
# Андрій 17.03.2020, 19:04
Враховуючи сучасний рівень виробництва тканин, великий відсоток яких становлять синтетичні тканини, проблематика вирощування та утримання тварин, що є джерелом матеріалу для тканин є досить актуальною. В своїх тезах автор аргументовано наводить перелік тих біостимуляторів , які були перевірені та мають вагомий позитивний вплив на ріст і розвиток дослідних організмів.
# Геннадій 16.03.2020, 23:48
Проблематика викладена автором даних тез конференції є досить актуальною. Підбір та аналіз біостимуляторів має велику практичну цінність для вирощування шовкопрядів. Автор акцентує увагу на ефективності попередньо перевірених у бджільництві препаратів, що додає впевненості у сучасних реаліях вирощування шовкопрядів.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись