• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

НАСЛІДКИ НАРКОМАНІЙ ЯК ПРОГРЕДІЄНТНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ

Сміхотур І.В.

Науковий керівник – доцент Данилків О.М.

Центральноукраїнський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

Наркоманії — захворювання, спричинені вживанням речовин, включених у державний перелік наркотиків, що проявляються психічною, а іноді і фізичною залежністю від цих речовин, толерантністю до них і вираженими медико-соціальними несприятливими наслідками. Клініка наркоманій представлена у вигляді трьох основних синдромів: психічна залежність, фізична залежність і толерантність до наркотику. Психічна залежність характеризується патологічним прагненням постійно чи періодично вживати наркотик. Фізична залежність — стан перебудови всіх функцій організму у відповідь на хронічне вживання наркотиків, що виявляється вираженими психічними і соматичними порушеннями у разі припинення дії наркотику. Толерантність — це стан адаптації до наркотиків, що виявляється постійним зниженням реакції на вживання звичайних його доз. У процесі розвитку хвороби відбувається зростання толерантності, коли організм наркомана може переносити такі дози наркотику, що перевищують у кілька разів терапевтичні і навіть смертельні [1].

Не дивлячись на те, що краще ідентифікується певний тип наркоманій саме за клінікою гострої інтоксикації та передозування, яке має виражений яскравий характер, частіше діагностується наркоманія певного типу за симптомами наркоманій як прогредієнтного захворювання. Кожна з наркоманій має свої певні наслідки з боку різних систем організму.

Найпоширенішим типом наркоманій є зловживання опіатами та опіоїдами. В Україні, станом на 2019 рік, близько 317 тис. людей вживають наркотики ін’єкційно, майже 284 тис. з них залежні від опіоїдів [2]. Систематичне вживання опійних наркотиків призводить до виражених соматичних і психічних порушень. Хворі виглядають старше свого віку, шкіра бліда, суха з жовтяничністю, обличчя зморшкувате, волосся і нігті тонкі і ламкі, хворі виснажені, рано лисіють, часто випадають усі зуби. Вени стовщені, джгутоподібні, з численними рубцями, іноді цілком облітеровані, часті флебіти. Розвивається емфізема легень, часті пневмонії, гепатити, гломерулонефрити і поліневрити. Психічні порушення на початкових етапах виражаються астенічними симптомами, у пізній стадії захворювання хворі стають непрацездатними через виражену астенію й анергію. [1].

Для профілактики алкоголізму, наркоманії та токсикоманії згідно із Законом України "Про державні цільові програми" і цим Законом розробляються, затверджуються та реалізуються загальнодержавні та місцеві програми попередження алкоголізму, наркоманії та токсикоманії з урахуванням даних інформаційно-аналітичних і наукових досліджень проблем алкоголізму, наркоманії та токсикоманії [3]. Не зважаючи на розробку програм профілактики наркоманії, число наркозалежних, смертність внаслідок вживання наркотиків та хвороб, які безпосередньо пов’язані з цим, зростає з жахливою швидкістю. Як вказано в постанові Верховної Ради України в Рекомендаціях парламентських слухань на тему: "Соціально-економічні проблеми ВІЛ/СНІДу, наркоманії та алкоголізму в Україні та шляхи їх розв'язання" Україна продовжує входити до числа держав, для населення яких є характерним високий рівень вживання наркотиків. При цьому проблема наркоманії в Україні надзвичайно тісно пов'язана з проблемою ВІЛ/СНІДу: вибух епідемії ВІЛ, що має місце у державі, значною мірою пов'язаний з поширенням вірусу імунодефіциту людини через середовище ін'єкційних наркоманів, яке досі продовжує залишатися найсерйознішою групою ризику у контексті розповсюдження ВІЛ-інфекції [4].

Для визначення ефективності проведення профілактичних заходів проти наркоманій використовують безліч методів, найчастіше методи анкетування та метод обробки статистичних даних. За даними ВООЗ 2015 року від наркоманії в Україні загинуло близько тисячі чоловік, в той час як незалежні експерти вказують на смертність 10-12 тисяч чоловік. А від наркоманії і пов'язаних з нею хвороб - ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, специфічні онкозахворювання, туберкульоз - в Україні померло близько 120 тисяч чоловік. Як відображено в звіті державної служби статистики в журналі «Демографічний щорічник» 2015 року видання, населення України складає 42760 млн осіб, кількість смертей на 1000 населення 13,2 особи [4]. Щоб порахувати загальну смертність, треба було скористатися пропорцією з одним невідомим, отримали число смертей за 2015 рік, яке становить 564 432 особи. Якщо співставити показник смертності внаслідок вживання наркотиків та хвороб пов’язаних з ними та загальний показник смертності, скориставшись тією ж пропорцією, розрахунки показали,що кількість смертей, до яких призвели наркотики складає 21,5 % від 100% загальної кількості смертей в Україні.

Список інформаційних джерел

  1. 1.Гавенко В.Л., Бітенський В.С, Абрамов В.А. Психіатрія та наркологія: підручник. Київ: ВСВ "Медицина", 2015. 512 с.

  2. 2.Устінов О.В. Вживання наркотиків вагітними. Український медичний часопис. URL: https://www.umj.com.ua/article/168166/vzhivannya-narkotikiv-vagitnimi-vidbuvsya-trening-dlya-medikiv (дата звернення 28.02.2020).

  3. Проект Закону України про основні засади державної політики у сфері профілактики алкоголізму, наркоманії та токсикоманії: від 07.03.2008 р. № 2194. URL: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JF1OY00A.html (дата звернення 24.02.2020).

  4. Рекомендації парламентських слухань на тему: "Соціально-економічні проблеми ВІЛ/СНІДу, наркоманії та алкоголізму в Україні та шляхи їх розв'язання" : постанова Верхов. Ради України від 03.02.2004 № 1426-IV. Законодавство України : база даних / Верхов. Рада України. URL: https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1426-15 (дата звернення: 01.03.2020).

  5. Населення України за 2015 рік. Демографічний щорічник (за даними державної служби статистики). Державна служба статистики України : офіц. веб-сайт. URL: http://database.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/ukr/publ_new1/2016/naselen_2015.pdf (дата звернення 10.02.2018).

Коментарі   

# Салоїд Катерина 23.03.2020, 13:46
Проблема наркоманї є дуже актуальною в сучасному суспільстві.Авт ор статті надає інформацію, яка дає змогу уявити масштаби проблеми та всю серйозність ситуації.Завдяк и поданому матеріалу кожен може зробити висновки,щодо уникнення таких помилок.
# Андрій 17.03.2020, 19:36
Проблеми, що висвітлені в тезах стосуються всіх верств населення не лише України, а й всього світу. Автор наводить статистику, яка акцентує увагу на даній проблемі.
# Геннадій 17.03.2020, 10:58
Автор виклав досить цікаву і одночасно сумну статистику наркотичної залежності в Україні, цим самим довівши актуальність проблематики даних тез конференції.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись