• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

СХЕМОТЕХНІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ЗАСІБ ДЛЯ ПОЯСНЕННЯ ПРОЦЕСІВ ЩО ВІДБУВАЮТЬСЯ В ЕЛЕКТРИЧНИХ КОЛАХ

УДК 621.38

Володимир МАКАРЕНКО, Віктор СПІВАК (м. Київ)

У статті розглянуто на конкретному прикладі можливість використання програми імітаційного моделювання NI Multisim для пояснення і ілюстрації складних процесів, що відбувають у радіоелектронних пристроях. Обґрунтовано вибір програми моделювання для аналізу схемотехнічних рішень з точки зору функціональності та вартості її придбання.Обґрунтовується перспективність застосування програм моделювання при вивченні курсів з електротехніки та радіоелектроніки.

Ключові слова: моделювання, NIMultisim, внутрішній опір, обмежувач напруги, аналіз, дослідження, вимірювання.

В статье рассмотрена на конкретном примере возможность использования программы имитационного моделирования NI Multisim для объяснения и иллюстрации сложных процессов, которые происходят в радиоэлектронных устройствах. Обоснован выбор программы моделирования для анализа схемотехнических решений с точки зрения функциональности и стоимости ее приобретение. Обосновывается перспективность применения программ моделирования при изучении курсов электротехники и радиоэлектроники.

Ключевые слова: моделирование, NI Multisim, внутреннее сопротивление, ограничитель напряжения, анализ, исследование, измерение.

The article describes a specific example of the use of simulation programs NI Multisim to explain and illustrate the complex processes that occur in electronic devices. The choice of the simulation software for the analysis of the circuit design from the point of view of functionality and the cost of its acquisition.Proves the promising application of simulation programs in the study course electrical engineering and electronics.

Keywords: simulation, NI Multisim, internal resistance, voltage limiter, analysis, research, and measurement.

Детальніше

Коментарі   

# Д.Лазаренко 15.10.2015, 23:53
Бажано використати у майбутньому структурно логічні схеми, як форму моделювання навчального матеріалу підручників та посібників. Це побажання як напрямок подальших досліджень.
# О.Трифонова 15.10.2015, 23:50
Методика формування фізичних моделей реальних процесів є перспективним у дидактиці фізики. Особливо це актуальне у атомній, ядерній фізиці та фізиці елементарних частинок.
# М.Садовий 15.10.2015, 23:48
Стаття присвячена актуальному питанню навчання фізики - моделюванню. Фізика вивчає моделі реальних процесів і якщо вони адекватні, то мають право нафізичне єиття. Все добре.
# М.Садовий 15.10.2015, 23:45
Фізика в цілому вивчає моделі реальних процесів. Модель діяздатна, коли вона є адекватною. Тому стаття є актуальною і важливою для методики навчання фізики.
# Світлана Стадніченко 15.10.2015, 21:06
В сучасних умовах розвитку науки і освіти роль моделювання значно зростає. Тому підтримую думку авторів щодо перспективності застосування програм моделювання при вивченні курсів з електротехніки та радіоелектронік и. :eek:
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись