• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Использование диаграмм связей (mindmaps) в лекционных презентациях

Алексей Дубинский

(ГУ «Днепропетровская медицинская академия МОЗ Украины», г. Днепр, Украина)

Использование диаграмм связей (mindmaps) в лекционных презентациях

Диаграмма связей (mindmap, карта знаний, интеллект-карта) – это древовидная схема, на которой изображены понятия, термины, разделы или примеры, соединенные ветвями, отходящими от центрального объекта – основной темы диаграммы. Диаграмма связей – один из множества удобных способов визуализации и обмена знаний [1], который стал широко применяться в результате усилий популяризатора Т.Бьюзена. Это эффективны метод для запоминания, поиска идей, планирования, обучения, командной работы и выполнения ряда других задач.

Детальніше

Коментарі   

# Svitlana Kaplun 19.10.2016, 22:04
Підтримую ідею автора щодо використання ментальних карт у навчальному процесі (зокрема, на лекціях). Але на жаль дуже мало уваги приділено, на мій погляд самій "ідеології" побудови mindmap. Вони виступають не скільки засобом унаочнення, скільки засобом організації мислення, засобом побудови нового знання.
# Башта Кіріл 19.10.2016, 13:35
Пошук зручних способів запамятовування це нескінчений, але необхідний шлях в навчальному процесі.
# Sergey 19.10.2016, 13:22
Дійсно, інтелект-карти мають значні дидактичні можливості, а за умови використання, наприклад,є ефективним засобом візуалізації ідей, зокрема з навчальною метою. На жаль, до унаочнення навчального матеріалу за допомогою інтелект-карт, як і до інших новітніх ідей, вчителі як і викладачі ВНЗ, рідко звертаються. Спостерігаються лише поодинокі випадки, що пов'язано із значними затратами часу викладачем на реалізацію цих інновацій. Отже стаття на сьогодні актуальна!
# Трифонова Олена 19.10.2016, 09:21
Проблема унаочнення навчального матеріалу є актуальною як у загальноосвітні й школі так і у вищому навчальному закладі. У статті запропонована цікава технологія використання діаграм зв'язків у лекційних демонстраціях.
# Олександр Царенко 18.10.2016, 20:52
Дійсно, інтелект-карти мають значні дидактичні можливості, а за умови використання, наприклад, Mindjet MindManager 2016, є ефективним засобом візуалізації ідей, зокрема з навчальною метою. На жаль, до унаочнення навчального матеріалу за допомогою інтелект-карт, як і до інших новітніх ідей (семантичний конспект, перевернуте навчання тощо) вчителі як і викладачі ВНЗ, рідко звертаються. Спостерігаються лише поодинокі випадки, що пов'язано із значними затратами часу викладачем на реалізацію цих інновацій.
# Олег Царенко 18.10.2016, 12:23
Цікава і корисна методика розробки лекційних презентацій, але мені більше подобається сервіс FreeMind, тим паче він вже повністю русифікований.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись