• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ДІАГНОСТИКА СФОРМОВАНОСТІ ПРЕДМЕТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНИХ ЗАДАЧ

УДК 37.016:53

Ю.С. Мельник

Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України

ДІАГНОСТИКА СФОРМОВАНОСТІ ПРЕДМЕТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНИХ ЗАДАЧ

Анотація. У статті здійснено аналіз актуальних досліджень питань методики формування предметної компетентності в процесі вивчення фізики. Висвітлено проблеми реалізації задачного підходу у навчанні. Обґрунтовано дидактичні умови використання компетентністно орієнтованих задач в курсі фізики загальноосвітньої школи. З урахуванням внутрішньої структури предметної компетентності визначено такі критерії її сформованості: мотиваційний – свідчить про ставлення та стійкий позитивний інтерес учнів старшої школи до вивчення фізики, прагнення до самоосвіти та самовиховання; когнітивний – характеризує рівень теоретичної підготовки, вміння застосовувати знання в процесі розв’язування задач та здійснення практичної діяльності; діяльнісний – свідчить про рівень сформованості навчальних знань, умінь та навичок; особистісний – характеризує внутрішні та індивідуальні якості учнів стосовно виконання певного виду діяльності.

Ключові слова: предметна компетентність, методика формування, діагностика, дидактичні умови, задачний підхід, критерії, показники, рівні сформованості.

Детальніше

Коментарі   

# Стадніченко Світлана 13.10.2017, 00:06
Cтаття актуальна. У роботі вдало висвітлено проблеми реалізації задачного підходу у навчанні. Переконливо обґрунтовано дидактичні умови використання компетентністно орієнтованих задач в курсі фізики загальноосвітнь ої школи.
# Олена Трифонова 12.10.2017, 22:52
Підтримую думку автора про необхідність дотримання задачного підходу у навчанні фізики
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись