• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ВПОРЯДКУВАННЯ ЗВІТІВ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДНИЦЬКИХ РОБІТ ЗАСОБАМИ LATEX

Харківський національний університет радіоелектроніки
Комунальний заклад «Харкiвська загально-освiтня школа № 63»

Крохмаль Тетяна, Нікітенко Олександр

Останнім часом в суспільне життя активно проникли сучасні інформаційно-комунікаційні технології. Формування в тих, хто навчається, інформаційної компетентності стало одним з основних пріоритетів сучасної освіти, який має загально-навчальний і загально інтелектуальний характер.

В процесі навчання студенти (учні) неминуче стикаються з проблемою оформлення результатів своїх досліджень.

Дослідження, які здійснюють студенти (учні) можуть бути такими як виконання лабораторної роботи, результати практичної роботи, науково-дослідницька діяльність, роботи що виконують під егідою малої академії наук, реферати, есеї, творчі проєкти тощо.

Такі результати можна оформити у вигляді рукописного твору. Але якщо у пропонованому звіті міститься велика кількість математичних формул і багато ілюстративного матеріалу у вигляді рисунків, графіків, креслень, то такий підхід стає проблематичним і потребує дуже великих витрат часу.

Використання інформаційно-комунікаційних і цифрових технологій дозволяє значно скоротити витрати часу. Застосування популярних текстових процесорів, таких як Microsoft Word та Open Office Writer скорочує час на впорядкування текстового матеріалу (якщо це звичайний текст).

Наявність математичних формул та ілюстрацій значно ускладнює процес впорядкування, особливо це відчувається під час перенесення впорядкованого матеріалу з одного комп'ютера на інший.

Додатково необхідно витрачати час на розташування математичних формул та ілюстрацій в тілі звіту про дослідницьку роботу.

Натомість видавнича система LaTeX не потребує значних зусиль для набору і впорядкування звіту про дослідницьку роботу, через те, що ці дві функції відокремлено одна від одної.

Це вигідно відрізняє LaTeX від популярних текстових редакторів, таких як Microsoft Word чи Open Office Writer. Можливості пакетів TikZ і PGF надають великі можливості з додавання графіки та анімації у навчальні матеріали. Створені за допомогою цієї системи дидактичні матеріали та звіти зручно використовувати на уроках в школі й для самостійного вивчення.

Пакет TikZ є розширенням системи LaTeX і надає можливість програмно (шляхом написання коду) створювати складну графіку високої якості, пропонує користувачеві широкий набір інструментів для роботи з графікою завдяки великій кількості бібліотек та засобів розширення. Використання засобів візуалізації пакету TikZ дозволяє відділити дані від їхнього зображення, а широкий набір налаштувань надає багато можливостей зі стилістичного оформлення результатів візуалізації.

Найпростішими прикладами візуалізації є добре відомі графіки функцій та різного виду діаграми. Гнучкість пакету TikZ дозволяє створювати власні складні форми для візуалізації багатовимірних даних [1, 2].

Створивши форму візуалізації (подання) необхідно забезпечити її даними. Пакет TikZ надає можливість генерувати дані для візуалізації безпосередньо в коді tex-файлу, однак практичний інтерес становить відображення даних, що були отримані із зовнішніх джерел (наприклад, експортовані з системи комп'ютерної математики Maple). TikZ надає можливість завантаження зовнішніх даних за умови, якщо вони подані в одному з доступних форматів.

LaTeX містить зручні засоби генерації абеткового покажчика, списків використаної літератури, рисунків і таблиць, розвинені засоби імпортування графіки, забезпечує автоматичну нумерацію формул, рисунків, таблиць, посилань та інших подібних об’єктів у поєднанні з ефективним механізмом перехресного цитування [1, 2]. Де-факто, \LaTeX{} є стандартним засобом підготовки наукових публікацій в усьому світі.

Авторові необхідно лише набрати текстову інформацію, математичні формули з використанням спеціальних розміток, вказати місце розташування ілюстрованого матеріалу, якщо ці ілюстрації вже мають графічний формат, або за допомогою спеціальних розміток намалювати рисунок прямо в роботі [3, 4].

Набирання тексту і спеціальних позначок можна здійснювати у будь-якому текстовому редакторі, навіть у блокноті.

Операція оформлення звіту про роботу відбувається автоматично під час компіляції наведеного файлу у формат pdf, який де-факто став стандартом для обміну електронними документами.

На додаток з використанням пакету animate видавнича система може створювати анімаційні ілюстрації.

Перелічені переваги показують, що LaTeX є потужним інструментом оформлення результатів наукових досліджень.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Tantau T. The TikZ and PGF Packages, Manual for version 3.01a, 1161 p. URL: http://sourseforge.net/projects/pgf/.
  2. Рудик О.Б. Векторна графіка в LaTeX засобами TikZ // Комп'ютер у школі та сім'ї 2012. № 7. С. 43–47, 2012. № 8. С. 35–38.
  3. Грищенко Т.Б., Дейнеко Ж.В., Нікітенко О.М. Використання Latex у наукових виданнях. «Поліграфічні, мультимедійні і web-технології» : зб. тез ІV Міжнар. наук.-техн. конф. м. Харків, 14-17 травня 2019 р. Харків, 2019. С. 96 – 99
  4. Грищенко Т.Б., Нікітенко О.М., Дейнеко Ж.В. Створення електронних підручників засобами видавничої системи LaTeX : колективна монографія «Поліграфічні, мультимедійні та web-технології». Харків: ТОВ «Друкарня Мадрид», 2021. С. 80-96.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись