• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ВИКОРИСТАННЯ ХМАРНИХ СЕРВІСІВ ДЛЯ РОЗРОБКИ ДИДАКТИЧНИХ ВІДЕОФРАГМЕНТІВ З ФІЗИКИ

Комунальний заклад вищої освіти «Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж»
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Комунальний заклад «Загальноосвітня школа l- lll ст. №12 ВМР»

Мисліцька Наталія, Петровська Дарина, Цегольник Ліна

У зв’язку із поширенням мережі Інтернет, розробкою хмарних сервісів для створення авторських навчальних відеофрагментів, удосконаленням комп’ютерної техніки та мобільних пристроїв, актуалізуюється питання проблеми розробки та реалізації в освітньому процесі відеоконтенту дидактичного призначення.

Необхідно зауважити, що відео одночасно задіюють візуальний та аудіальний канали сприйняття, що покращує засвоєння матеріалу учнями. Дані сервіси дозволяють вчителеві обирати час та місце навчання та проходити учневі той самий матеріал необхідну кількість разів, саме тому варто звернути увагу на створення різного типу дидактичних відео.

Нижче описано окремі сервіси для розробки відео, які нами апробовані на практиці.

Сервіс Sparcol VideoScribe (https://www.videoscribe.co/en/sign-up) - даний сервіс дає змогу створювати відеоролики з ефектом промальовування сюжету від руки. У пробній версії безкоштовний доступ до програми передбачено впродовж семи днів, а також надається три готові шаблони, які допоможуть створити свою першу анімовану презентацію. У програмі передбачена велика бібліотека анімованих зображень і картинок різної тематики. У створену презентацію можна додати потрібний аудіо-супровід і записати голос за кадром. Для постійного доступу до сервісу необхідно вносити щомісячну оплату 39 доларів або ж щорічну 168 доларів.

Нами застосовано даний сервіс для створення анімованих відео в умовах дистанційного та змішаного навчання, створено відео на тему «Види газового розряду», яке можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=1lnAgM20M4Y. Необхідно зауважити, що учням відео такого типу є цікавішими та зрозумілішими, саме тому результат запам’ятованого матеріалу у процесі перевірки знань виявився набагато кращим.

Сервіс PowToon (https://www.powtoon.com/account/signup/) безкоштовний онлайн - додаток для створення анімованих відео - презентацій з додатковими платними можливостями. У програмі передбачено кілька варіантів анімації тексту на слайдах: написання тексту від руки, послідовна поява літер, а також прості варіанти анімації тексту, до яких всі звикли в програмі PowerPoint.

На основі проведеної апробації вище описаних хмарних сервісів в системі засобів опанування навчального матеріалу учнями з фізики, нами складено порівняльну характеристику даних онлайн сервісів для зручного створення анімованих відео, яку подано у таблиці 1.

Таблиця 1

Порівняльна характеристика хмарних сервісів

Критерії

Sparcol VideoScribe

PowToon

1.

Вартість

Програма платна, у пробній версії програми (доступ протягом тижня) передбачено 3 готові шаблони.

Безкоштовний онлайн-додаток з додатковими платними можливостями.

2.

Призначення

Дозволяє створювати відеоролики з ефектом промальовування сюжету від руки.

Сервіс призначений для створення анімованих відео – презентацій.

3.

Шаблони

у пробній версії програми - 3 готові шаблони.

Наявна бібліотека готових шаблонів

4.

Бібліотека анімованих зображень

У програмі передбачена велика бібліотека анімованих зображень і картинок на різні тематики. 

Сервіс надає велику бібліотеку анімованих зображень: моделі у векторній графіці і безліч елементів інфографіки. 

5.

Збереження відео

Презентація може бути експортована у відео-формат, а також у pdf файл, програма дозволяє швидко публікувати готовий результат в інтернеті.

Сервіс дозволяє експортувати створену мультимедійну презентацію на Youtube.

6.

Інтерфейс

Англомовний

Англомовний

Апробація згаданих сервісів дозволяє впевнено стверджувати, що використання різноманітних відеофрагментів під час навчання, а особливо змішаного та дистанційного, є розумним способом активного залучення учнів у навчальний процес.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Теорія та практика змішаного навчання : монографія / В.М. Кухаренко, С.М. Березенська, К.Л. Бугайчук, та ін; за ред. В.М. Кухаренка. Харків: «Міськдрук», НТУ «ХПІ», 2016. 284 с.
  2. Електронний ресурс для вчителів з основ технології скрайбінгу [Електронний ресурс]. URL: https://sites.google.com/site/ckrajbingprezentacii/servisi-skrajbingu.

Коментарі   

# Євгенія Мелешко 16.11.2021, 19:32
Данна стаття є дуже корисною та цікавою
# Василь Гайда 16.11.2021, 10:25
Цілком згідний із авторами щодо важливості впровадження в освітній процес закладів загальної середньої освіти хмарних сервісів для створення авторських навчальних відеофрагментів , адже це яскраво, наочно, цікаво та мотивує учнів до навчання.
# Олена Трифонова 11.11.2021, 20:41
Дякую за цікаве дослідження. Особливо корисним є порівняльний аналіз характеристик хмарних сервісів
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись