• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

З'ЇЗД ЮРИДИЧНИХ КЛІНІК УКРАЇНИ 2017

01-02 грудня 2017 року на базі юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбувся черговий З'їзд юридичних клінік України. Під час З'їзду було здійснено обговорення результатів роботи юридичного клінічного руху України, актуальних питань функціонування юридичних клінік та їх участі у суспільних процесах, обрання голови Асоціації та прийом нових юридичних клінік до складу Асоціації юридичних клінік України. Також було організовано серію майстер-класів від українських та іноземних експертів.

Важливою подією для Юридичної клініки Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка стала не лише учать у даному заході, але й вступ до складу Асоціації юридичних клінік України — громадського об’єднання, діяльність якого спрямована на розвиток юридичної клінічної освіти та розбудову мережі юридичних клінік. Місією Асоціації юридичних клінік України є забезпечення функціонування якісних юридичних клінік в системі вищої юридичної освіти України. Юридичний клінічний рух забезпечує системну підготовку юристів, готових до практичної професійної діяльності, тим самим сприяючи утвердженню в українському суспільстві верховенства права, доступу до правосуддя та підвищення рівня правової культури.

DSC07585

Зокрема, у якості представника від Юридичної клініки Центральноукраїнського державного педагогічного університету виступив Супрун Володимир Миколайович, який брав участь у різноманітних заходах, що були організовані під час З’їзду. Зокрема, радник міністра юстиції Юлія Сергєєва презентувала проект «Я маю право», менеджером якого вона є. Ініціатива передбачає інформування громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті. До того ж, було розглянуто аспекти співпраці між Міністерством юстиції України та Асоціацією юридичних клінік, шляхом залучення юридичних клінік до реалізації правопросвітницьких проектів.

У свою чергу, за участю в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка було обговорено питання щодо взаємодії юридичних клінік з системою безоплатної правової допомоги.

Аналітики та юристи Української Гельсінської спілки з прав людини презентували чимало можливостей, розповіли про актуальні юридичні питання та способи їх вирішення, говорили про розбудову толерантності в суспільстві, а також – про впровадження у школах підходу, орієнтованого на захист прав людини.

DSC07645

Важливим аспектом стало звітування Правління Асоціації юридичних клінік за пророблену роботу за рік та визначення стратегії розвитку на найближчі два роки, а також прийняття до свого складу близько двадцяти нових юридичних клінік. Однією з головних подій заходу стало обрання нового голови Асоціації юридичних клінік України. Ним став керівник юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого з 2011 року, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, адвокат Віктор Янишен.

Також під час заходів, створених організаторами З’їзду, розглядалися актуальні питання наступних тематик: «Юридична клініка як особлива консалтингова юридична компанія»; «Юридична клініка переговорів і медіації: як це організувати»; «Типові порушення прав людей з інвалідністю в Україні»; «Правовий статус тимчасово окупованих територій та протидія дискримінації їх жителів», «Інтерв’ювання/консультування в юридичній клініці», «Толерантність та порозуміння в Україні», «Типові проблеми юридичних клінік та як їх долати: навчальний процес», «Комунікаційна стратегія юридичної клініки», «Перші результати судової реформи в Україні» та інші.

DSC 0074

Той факт, що наразі Юридична клініка Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка є членом такої спільноти як Асоціація юридичних клінік України, є результатом наполегливої роботи керівника Юридичної клініки, доцента кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидата педагогічних наук, доктора філософії Владимирової Валентини Іванівни та студентів-консультантів, які безпосередньо реалізують різні напрямки діяльності Юридичної клініки. Ця подія є знаковою, оскільки юридичний клінічний рух з року в рік демонструє зростання, а Асоціація юридичних клінік стала реальним представником такого руху перед органами державної влади (МОН, Мінюст), партнерами (УФПД, USAID) та керівництвом більшості ВНЗ. Безперечно, дана подія є стимулом для подальшого розвитку, вдосконалення різних аспектів діяльності та пошуку нових методів та форм організації роботи у Юридичній клініці.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись