• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Творча спадщина Василя Харцієва у фондах бібліотеки ЦДПУ ім. В. Винниченка

Творча спадщина Василя Харцієва у фондах бібліотеки ЦДПУ ім. В. Винниченка

Виставка присвячена постаті одного з найвідоміших педагогів Єлисаветградщини кінця XIX – початку XX століття В.І. Харцієва. Важливою складовою його просвітницької діяльності була популяризація ідей, упорядкування і видання посмертних чорнових рукописів свого вчителя, відомого мовознавця О. Потебні. Він був одним із перших дослідників ідей вченого, хто звернув увагу на проблему співвідношення мови і культури, мови і національності, нації і націоналізму в українській педагогічній традиції.

Активна педагогічна і наукова діяльність Харцієва призвела до того, що уже коли йому було 37 років, його ім’я стало широко відомим як в педагогічних колах, так і в усій країні. В 1903 р. в Енциклопедичному словнику Брокгауза та Ефрона було надруковано біографічну довідку про нього.

Педагогічний хист та організаторські здібності В. І. Харцієва найповніше розкрилися в період з 1908 по 1918 рр., коли він очолив Єлисаветградське громадське училище. Він перетворив його на взірцевий навчальний заклад, де були втілені ідеї знаних педагогів Західної Європи. У 1917 році невтомний педагог заснував перші Єлисаветградські вечірні загальноосвітні курси, а влітку 1920 р. він керував двомісячними курсами з підготовки вчителів початкової школи, які згодом з його ініціативи реорганізовано в Єлисаветградські вищі трирічні педагогічні курси.

Він був першим професором Зінов’євського педагогічного технікуму (1927 р.), в якому викладав українську і російську мову та літературу, дидактику і методику з 1925 по 1933 роки; першим професором кафедри української мови Інституту соціального виховання (1929 р.). З 1933 по 1937 роки він працював викладачем теорії літератури, курсу загального мовознавства, української мови та методики її викладання Кіровоградського педагогічного інституту (нині ЦДПУ імені В. Винниченка).

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись