• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Працівники бібліотеки подорожували козацькими шляхами: Чигирин, Суботів, Холодний Яр

Напередодні дня козацтва колектив бібліотеки КДПУ ім. В. Винниченка відвідав славне місто Чигирин – місто славних козаків, волелюбних людей. Місто Чигирин відзначається своїми краєвидами, славетною історією, а також чистотою та доглянутістю. Чигирин зберіг пам'ять про найвідомішого гетьмана України Богдана Хмельницького, розташоване місто по обидва береги річки Тясмин.

 Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 03

Екскурсійний тур «Чигирин, Суботів, Холодний Яр» розпочався з відвідування Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», а саме з музею Богдана Хмельницького. Музей потрясає чисельною колекцією речей XVII ст., козацькою зброєю та спорядженням, нумізматикою, творами українського мистецтва, предметами декоративно-ужиткового мистецтва із замчища Богдана Хмельницького, що в с. Суботів.

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 06

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 08

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 10

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 11

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 13

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 18

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 14

 

Поряд з музеєм розташований комплекс будівель резиденції славетного гетьмана, частково відновлений на сьогоднішній день. Будівлі заново збудовані згідно архітектурних планів, що залишилися в архівних документах. На жаль, ми не знаємо, якою була резиденція за часів Хмельницького, але те, що вдалося відновити, передає дух козацьких часів.

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 19

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 24

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 25

 

Сходження на Замкову гору супроводжувалося цікавою розповіддю екскурсовода про історію міста, стародавні легенди, визначні пам’ятки на горі: величний монумент Богдану Хмельницькому, кам’яний хрест на честь захисників міста в часи середньовіччя, залишки Чигиринської фортеці – бастіон Дорошенка.

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 27

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 29

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 30

 

Продовженням екскурсії було відвідування Суботівського історичного музею, який вразив величчю архітектурної пам’ятки XVII ст. – церкви Святого Іллі, що діє й нині (за літописом, в 1657 р. в ній було поховано самого гетьмана, а в ХІХ ст. добудовано дзвіницю), родового помістя Богдана Хмельницького, яке представлене кам’яними підмурками оборонної вежі та двома садибами кінця ХІХ – поч. ХХ ст.

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 32

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 33

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 34

 

Кінцевим пунктом подорожі Холодним Яром була зупинка на відпочинок біля Гайдамацького ставу, відвідування Мотронівського монастиря та візит до тисячолітнього дуба Максима Залізняка, що входить до 100 природних чудес України.

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 36

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 38

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 40

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 41

Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 43Чигирин Суботiв Холодний Яр4 Страница 44   

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись