• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Березневий неспокій Курбаса

До Дня народження Леся Курбаса – українського режисера-реформатора, педагога, перекладача універсальний читальний зал презентує виставку «Березневий неспокій Чорноброва». Довідкові видання, книги з культорології, історії і мистецтвознавства висвітлюють життєвий та творчий шлях театрального митця, режисера, вихователя талановитої молоді, зірки світової величини. Наукові праці, статті розкривають розвиток та становлення українського театру 20-30-х років, зокрема проводиться акцент на театрах, створених Л. Курбасом: «Молодому театру», «Березолеві».

Також виставка дає можливість ознайомитись із творчою спадщиною режисера: його драматичними творами, перекладами, сценаріями, сторінками щоденника. Вислови відомих письменників, істориків, колег по сцені доповнюють портрет режисера-новатора, дають коментарії до ілюстрацій сценічних постановок, знайомлять із перевтіленими на сцені образами як самого Курбаса, так і Мар’яненка, дають високу оцінку сценографу спектаклів та відомому художнику А. Петрицькому.

Створити неіснуючий світ, змусити глядачів повірити у нього, жити ним, перетворити власну фантазію в химерну захопливу реальність. Такими, на думку Леся Курбаса, були завдання режисера. Віддавши все своє життя театрові, пройшовши шлях від маловідомого актора до знаменитого режисера, він не очікував, що стане жертвою постановки іншого «геніального режисера» - Й. Сталіна. Разом з іншими представниками інтелігенції був відправлений на Соловки.Загинув відомий театральний діяч від кулі вбивці у 50-річному віці.

І насамкінець хочеться звернутись до слів Ю. Смолича: «Нехай же ім’я Курбаса на ниві українського театру не буде забуте; нехай залишиться для нас з його творчого набутку все те, що витримало іспит часу і може стати в пригоді театру сучасному».

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись