• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Всесвітній день авіації та космонавтики

В Україні 12 квітня відзначається як День працівників ракетно-космічної галузі України. До цього свята в бібліотеці експонуються книжкові виставки , які знайомлять читачів з досягненнями у галузі космонавтики не тільки України, а й усієї світової спільноти:

–    «Космос-вчора, сьогодні, завтра» (універсальний читальний зал),

–    «Безкінечні шляхи Всесвіту» (абонемент фізико-математичного факультету).

 

Космос-вчора, сьогодні, завтра

     Сьогодні Україна продовжує розвиватися як космічна держава. За загальною кількістю запусків космічних апаратів на навколоземні орбіти наша держава посідає 5-7 місце у світі. Конструкторське бюро разом із «Південмашем» розробило, виготовило і вивело на орбіту понад 400 космічних апаратів. Сьогодні учасниками Міжнародної академії астронавтики від України є 16 академіків та 10 членів-кореспондентів: 2014 року наша держава посіла 10 місце серед країн-лідерів за чисельністю науковців, які є членами МАА.

     Сучасні виклики планетарного масштабу ставлять перед конструкторами, вченими завдання дедалі більшої складності. Це, зокрема, вивчення космосу із застосуванням робототехніки, протиастероїдний захист Землі, видалення так званого космічного сміття з навколоземних орбіт... Плідно працюючи над проектами, українці і в майбутньому забезпечують Україні статус космічної держави.

Виставка представлена  в рубриках:

–    перші кроки людства в освоєнні космічного простору;

–    історія розвитку космонавтики;

–    засоби та методи астрономічних досліджень;

–    аерокосмічна техніка 20 – 21 століття.

Безкінечні шляхи Всесвіту

У 1961 році відбувся перший вдалий політ людини в космос, а вже у 1969 астронавти побували на Місяці. Зараз космічні супутники досліджують Сонце, планети, галактики, чорні діри, Всесвіт в цілому. На даний момент деякі штучні супутники перебувають уже за орбітою Плутона.

Виставка висвітлена в трьох розділах: в загальному розділі «Безкінечні шляхи Всесвіту» представлені книги, які дають інформацію про космос в цілому. А саме: «Планета Земля из космоса», «Покорение космоса», «Космос». До другого розділу виставки ввійшли книги про життєвий шлях і наукову діяльність основоположників космонавтики:  К. Е. Ціолковського, С. П. Корольова, Ю. В. Кондратюка. Кожен, хто цікавиться питаннями створення перших повітряних апаратів, польотів на кораблях-супутниках, відчуттями космонавтів за межами Землі, зможе знайти відповіді в даних книгах. В заключному розділі виставки «Сини голубої планети» розміщена детальна інформація про видатних космонавтів: Юрія Гагаріна, Павла Поповича, та інших. Книги містять інформацію про життя та подвиги космонавтів, знайомлять з спогадами учасників космічних польотів, описують враження очевидців.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись