• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Боротись, вірити і жити…

Боротись, вірити і жити…

В читальному залі для науковців з 1 вересня експонується тематична виставка на підтримку українських політв’язнів на теренах Росії. Шановні читачі! Експозицію варто переглянути всім, щоб пригадати минуле, яким болючим воно не було б, та йти до майбутнього з пам’яттю про втрати! Це виставка-реквієм за красним українським письменством. Кожен третій бранець таборів на російських Соловках – УКРАЇНЕЦЬ!

Матеріали експозиції розповідають про невідомі сторінки трагічної долі українських поетів, письменників і літературознавців, політв’язнів різних десятиліть: єжовських, беріївських, брежнєвських… Радимо починати знайомство з виставкою через твори письменників, які писані в неволі: по таборах, концтаборах, засланнях. Мартиролог української літератури, який вперше був складений Яром Славутичем, містить 481 прізвище жертв, розстріляних у в’язницях, замучених на каторжній праці в масових таборах смерті. Наведені списки не остаточні, не повні. Жертв було напевне більше. Обсяг виставки вмістив далеко не всіх авторів, а з поданих творів представлена хіба що десята частка!

З біографічних довідок, розвідок, листувань, які містить розділ «Ціною крові», читач матиме змогу дізнатися про дивовижне життя, жертовну діяльність і високу творчість геніальних синів українського народу.

Розділ виставки «Українська Голгофа» на основі унікальних історичних та архівних матеріалів висвітлює долю людини, поневоленої тоталітаризмом, але яка позбулася страху і воздвигла храм душі своєї, що усупереч усьому стоїть і зачаровує своєю величчю і красою.

Виставка адресована філологам, історикам і всім, хто вірить в Україну, в її новітнє національне пробудження!!!

Бібліографія до виставки зберігається в читальному залі філологічних дисциплін на електронних носіях.

 

Структура виставки: Сильніше за кулі;

 Ціною крові;

 Українська Голгофа.

Майтак Ірина Володимирівна, провідний бібліотекар

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись