Заходи спрямовані на запобігання корупції

Конференція «Антикорупція у вищій освіті»

11 травня 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з ГО «Асоціація юридичних клінік» організували та провели конференцію “Антикорупція у вищій освіті”

Конференція проходила в рамках проєкту “Антикорупційний комплаєнс у вишах: від визначення ризиків до їх подолання”.

Участь у конференції взяли представники Міністерства освіти й науки України, ректори та антикорупційні уповноважені ЗВО, керівники юридичних клінік та представники партнерських організацій.

Представниками від Центральноукрвїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка були: Окопник Олена Миколаївна - уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції в університеті, Крушеніцький Владислав Сергійович -  радник студентського директора юридичної клініки «Аrtium De Lex». Також у заході взяли участь здобувачі першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (наукового) рівнів вищої освіти зі спеціальності «081 Право» та здобувачі другого (магістерського) вищої освіти зі спеціальності «262 Правоохоронна діяльність».

На початку конференції, з вітальним словом до учасників звернулась Голова Асоціації та керівниця проєкту Юлія Ломжець. Юлія представила мету, ключові напрями та результати проєкту “Антикорупційний комплаєнс у вишах: від визначення ризиків до їх подолання”.

1

Так, проєкт передбачав 4 основні напрями:

  • Оцінка корупційних ризиків у вищій освіті.
  • Дослідження професії антикорупційного уповноваженого вишу.
  • Навчання студентства антикорупції.
  • Популяризація доброчесної поведінки у вишах.

Окрім цього, Юлія Ломжець представила основні результати проєкту:

1. Аналітичні видання:

  • Каталог ризиків у вищій освіті
  • Аналітичний огляд “Корупційні ризики у сфері вищої освіти та шляхи їх усунення”
  • Аналітичний звіт “Оцінка стану розвитку Інституту антикорупційного уповноваженого у сфері вищої освіти: проблеми і рекомендації”

2. Комунікаційні продукти:

  • Серія правопросвітніх плакатів з антикорупції
  • Просвітній відеоролик з антикорупційної тематики
  • Блоги та аналітичні статті з антикорупційної  тематики

3. Навчальні матеріали

  • Методичне видання для проведення тренінгу з антикорупції для студентства у форматі ТоТ

Експертка проєкту та членкиня Правління Асоціації Марія Цип’ящук презентувала корупційні ризики у вищій освіті та способи їх мінімізації.

Про те, як побудувати ефективну систему запобігання корупції у ЗВО: кейси та міжнародні практики розповіла Галина Кохан, експертка з питань антикорупційної політики проєкту USAID “ВзаємоДія”, за підтримки якого реалізувався проєкт “Антикорупція у вишах: від визначення ризиків до їх подолання”.

Галина представила досвід інших країн у боротьбі з корупцією у вишах, серед яких: досвід США (2019: Сollege admissions bribery scandal), Франції (2019: коменсалізація підроблених дипломів), Японії (2021: Nihon University), Румунії (2019: Spiru Haret University).

Експертка проєкту Вікторія Галай розповіла про профіль та роль антикорупційних уповноважених у вищій освіті.

Вікторія Галай представила результати дослідження Інституту уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції сфери вищої освіти, який здійснювався в межах проєкту “Антикорупційний комплаєнс у вишах”.

Фактори успіху уповноважених закладів вищої освіти презентавали представниці Національного агентства з питань запобігання корупції: Катерина Дацко, керівниця відділу професійного розвитку уповноважених підрозділів Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК та Анна Федоренко, координаторка проєкту від НАЗК.

Важливою складовою конференції стала презентація корупційних ризиків вступної кампанії до ЗВО 2022 , яку представили керівниця проєкту Юлія Ломжець та освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

На завершення конференції, керівниця Управління просвітницької роботи та навчальних програм НАЗК Вікторія Козаченко розповіла про нульову толерантність до корупції та прозоре навчальне середовище у ЗВО.

Окрім цього, під час конференції було представлено унікальні напрацювання в межах проєкту: