Заходи спрямовані на запобігання корупції

У ЦДУ відбувся круглий стіл «Антикорупція у закладах вищої освіти»

У ЦДУ відбувся круглий стіл «Антикорупція у закладах вищої освіти»

Щороку 9 грудня в Центральноукраїнському державному університеті імені Володимира Винниченка проводиться круглий стіл, присвячений Міжнародному дню запобігання корупції. Тема цьогорічного заходу: «Антикорупція у закладах вищої освіти», організатором якого є уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції, доцент кафедри права та правоохоронної діяльності, кандидат юридичних наук, доцент Окопник О.М., співорганізатором є Юридична клініка «Аrtium De Lex» ЦДУ імені Володимира Винниченка.

У заході взяли участь здобувачі першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (наукового) рівнів вищої освіти зі спеціальності «081 Право» та здобувачі другого (магістерського) вищої освіти зі спеціальності «262 Правоохоронна діяльність».

Метою цього заходу є залучення студентської молоді до діяльності, що сприяє забезпеченню дотримання вимог антикорупційного законодавства шляхом реалізації засад загальної відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції у сфері освіти і науки та заходів, спрямованих на запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням, а також запровадження комплексу додаткових заходів щодо запобігання та протидії корупції задля мінімізації корупційних ризиків у діяльності закладів освіти.

На початку круглого столу з вітальним словом виступили декан факультету історії, бізнес-освіти та права Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка кандидат історичних наук, доцент Філоретова Л.М. та завідувач кафедри права та правоохоронної діяльності кандидат юридичних наук, доцент Мілова Т.М. Вони зазначили, що ефективна протидія корупції в закладах вищої освіти неможлива без глибокого науково-обґрунтованого аналізу причин виникнення корупції. Від правильного розуміння сутності корупції значною мірою залежить формування стратегії і тактики антикорупційної діяльності в закладах вищої освіти в цілому, та формування правової свідомості та правової культури молоді зокрема.

Варто наголосити, що доповіді учасників круглого столу були не лише змістовними, але й актуальними. Відчувалося щире бажання здобувачів освіти дослідити освітнє середовище та виявити фактори, що сприяють або можуть сприяти проявам зловживань і вчиненню порушень антикорупційного законодавства у галузі освіти і науки.

Висловлюємо вдячність доповідачам та їхнім науковим керівникам за участь у заході. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

Кафедра права та правоохоронної діяльності