Наукові записки. Серія: Історичні науки

Історія та кавові традиції: вебінар-практикум

Історія та кавові традиції: вебінар-практикум

25 березня 2024 року у «VYNNYCHENKO’S KOWO CENTER» у офлайн- та онлайн-форматі відбувся вебінар-практикум «Кавові традиції», присвячений кавовій культурі кримських татар, традиціям уживання та приготування цього напою в нашому регіоні. Спікерами заходу були випускники факультету історії, бізнес-освіти та права ЦДУ імені Володимира Винниченка – Олексій Савченко та Яна Пастухова. Зустріч була організована кафедрою історії України та всесвітньої історії, на якій були присутні члени кафедри та студенти ІІ-ІІІ курсів спеціальності Середня освіта «Історія, Правознавство».

Кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Скарбниці Національного музею історії України, співавтор облікової карти «Кавова традиція кримських татар» Олексій Савченко розпочав вебінар із цікавих історій-традицій приготування та вживання кави у кримських татар. Його розповідь про унікальні секрети заварювання кави кримських татар відразу вразили нас, студентів. На присутніх чекав сюрприз – пізнавальна онлайн-екскурсія музеєм, де було представлено традиційний посуд кримських татар для приготування та споживання кави. Деякі з цих артефактів були люб’язно передані з особистих колекцій, що підкреслює їхнє значення для збереження культурної спадщини корінного народу Криму, який сьогодні окупований. Спікер повідомив, що кавову традицію кримських татар нещодавно внесли до списку національної нематеріальної культурної спадщини України.

Яна Пастухова, аспірантка кафедри історії України та всесвітньої історії, захопила слухачів розповіддю про історію відкриття кави, презентувала шляхи-подорожі кавових дерев і зерен планетою. Спікерка поділилася з нами секретами вибору, зберігання та приготування кави.

Тема викликала зацікавленість у слухачів, про що свідчили різноманітні запитання до спікерів.

Кульмінацією заходу стало те, що учасники смакували каву з Коста-Ріки, й тим самим показали, що кава – це не просто напій, а важливий елемент соціальних взаємодій та культурного обміну.

Вебінар сприяв збагаченню освітнього досвіду, глибшому розумінню культурного розмаїття та спадщини України.

І.Мотько, Д.Голубовська,
 студентки ІІІ курсу
факультету історії, бізнес-освіти та права