Оголошення

На мистецькому факультеті відбулася ІV Міжнародна студентська науково-практична конференція «Митець з українською піснею в серці»

На мистецькому факультеті відбулася ІV Міжнародна студентська науково-практична конференція «Митець з українською піснею в серці»

26 травня 2021 р. відбулося пленарне засідання ІV Міжнародної студентської науково-практичної конференції «Митець з українською піснею в серці», присвяченій 100-річчю вшанування пам’яті Миколи Леонтовича». У зв’язку із запровадженням посилених протиепідемічних заходів, вона відбувалася дистанційно на платформі Zoom. У конференції брали участь студенти з 9 українських закладів вищої освіти, а також студенти навчальних закладів Польші, Литви та Ізраїлю.

Пленарне засідання конференції урочисто відкрив проректор з наукової роботи, професор Сергій Михида, який щиро привітав молодих науковців та побажав їм натхнення і подальших успіхів на науковій ниві. Декан мистецького факультету, доцент Тетяна Фурсикова побажала вдалих виступів студентам-дослідникам. Професор Алла Растригіна здійснила короткий екскурс щодо історії виникнення та головної мети студентської конференції та передала слово її ідейному натхненнику, керівнику студентського хору Костянтину Дьоміну, а також представила почесного гостя, професора Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Анатолія Завальнюка, який 50 років свого життя присвятив вивченню життя і творчості Миколи Леонтовича.

В ході засідання учасниками конференції були проголошено доповіді на біографічну тематику (Ніколенко Катерина), музикознавчу у площині аналізу хорових обробок Леонтовича та його духовних творів (Дробот Еліна, Нікітіна Ольга, Капінос Дар’я, Абрамчук Надія, Некраха Анастасія), мистецтвознавчу (Емілія Янкаускайте, Бубнова Діана та Гліжинська Крістіна), історико-педагогічну (Браславець Олексій), соціально-педагогічну (Карина Сколозінська, Анжеліка Сломська, Анна Восзинська), в галузі аналізу процесів управління в освіті (Елі Бен Харус), вивчення ефективності навчання з освітнім програмним забезпеченням (Шарон Цур).

Зазначимо, що в рамках конференції проходив конкурс хорових диригентів, у якому брали участь 25 учасників з Києва, Харкова, Кривого Рогу, Умані, Ніжина та Кропивницького. Хорові диригенти заздалегідь здійснили записи своїх конкурсних виступів, виклали в інформаційні мережі та надіслали посилання для оцінювання журі. Цього року конкурсними творами були дві українські народні пісні в обробці М. Леонтовича: «Зашуміла ліщинонька» (для учасників без хормейстерської підготовки) та «Пряля» (для учасників з хормейстерською підготовкою), другий твір з супроводом у своїй програмі конкурсант обирав на власний розсуд.

Конкурсантів оцінювало поважне журі у складі Алли Козир (доктор педагогічних наук, професор, завідувачка кафедрою теорії та методики музичної освіти, хорового співу та диригування факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, голова журі), Марії Клепар (заслужений працівник культури України, доктор педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, заступниця голови журі) та Руслани Любар (кандидат педагогічних наук, доцент, завідувачка кафедрою методики музичного виховання, співу та хорового диригування Криворізького державного педагогічного університету, член журі). Наприкінці пленарного засідання голова та члени журі виступили з невеликими промовами, у яких привітали учасників конференції та конкурсу, підкреслили унікальність даного конкурсу та оголосили його результати.

Оргкомітет конференції висловлює щиру вдячність ректорату Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка за підтримку студентської конференції на музичному відділенні, а також Надії Іваненко (кандидат філологічних наук, доцент кафедри англійської мови та методики її викладання, заступниця декана факультету іноземних мов Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка) та Кароліні Саламашенко (студентка 3-го курсу факультету іноземних мов Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка) за синхронний переклад виступів іноземних доповідачів. Окрему, величезну подяку оргкомітет конференції висловлює відповідальній за студентську науку на мистецькому факультеті, незмінному модератору конференції та конкурсу диригентів, доценту Жанні Колосковій, а також лаборанту студії звукозапису Сергію Колчіну.

Інформацію надано відповідальною за студентську науку на мистецькому факультеті,
доц. Ж.В. Колосковою

 

Список виконавців — лауреатів конкурсу диригентів

Конкурсні виступи:

Гливацький Володимир Володимирович – клас заслуженого діяча мистецтв України, професора Шумської Людмили Юріївни. (І місце)

Іжук Марія Михайлівна – клас кандидата педагогічних наук, доцента Чинчевої Лариси Владиленівни (І місце)

Кондратюк Юля Юріївна – клас викладача Шевченко Олени Володимирівни (І місце)