fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Гостьова лекція майстрині клаптикового шиття Ольги Авдєєвої

Гостьова лекція майстрині клаптикового шиття Ольги Авдєєвої

У межах тижня факультету була проведена гостьова лекція відомої майстрині клаптикового шиття Ольги Авдєєвої з міста Дніпра. У співпраці з в.о. завідувача кафедри інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологічної освіти, професором Людмилою Чистяковою, була представлена цікава тема: «Мода. Печворк. Спорт». Захоплива розповідь про такі різні поняття, але об’єднані однією темою, зацікавили та викликали активну дискусію студентів та освітян з різних куточків України.

Окрім студентів та викладачів факультету математики, природничих наук та технологій, до заходу доєдналися студенти, викладачі та вчителі різних освітніх закладів:

  • кафедри теорії і методики технологічної освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка;
  • кафедри образотворчого мистецтва Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка;
  • ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», факультет початкової, технологічної та професійної освіти, м. Слов’янськ/ м. Дніпро;
  • Слов'янський педагогічний ліцей Слов'янської міської ради Донецької області;
  • Шандриголівський ліцей Лиманської міської ради Краматорського району Донецької області;
  • Миколаївський заклад загальної середньої освіти I-III ступенів №1 Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області;
  • Комунальний заклад "Святогірський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Святогірської міської ради Краматорського району Донецької області";
  • Володимирівська гімназія Наталинське ОТГ Красноградський район, Харківська обл.;
  • Слов'янський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 18;
  • Оржицька дитяча мистецька школа імені Діани Петриненко та інших закладів освіти.

До уваги присутніх було представлено мандрівку часом: від 60-х років ХХ ст. до сьогодні – модні тенденції створення одягу з використанням технології печворк із прив’язкою до світових чемпіонатів з футболу.

Надзвичайно цікавою стала розповідь про колекцію «Мондріан» неперевершеного французького кутюр’є Ів Сен Лорана, що вперше була представлена на показі осінь-зима 1965-1966 років. Шість суконь А-образного крою (або крою в вигляді трапеції) з вовни без коміра та рукавів, створені за принципом зшивання окремих деталей з використанням техніки клаптикового шиття. Моделі з цієї колекції модельєр розробив,  надихаючись роботами нідерландського художника-абстракціоніста Піта Мондріана, зокрема, картиною «Композиція N3 з червоним, жовтим, синім».

Ольга Авдєєва показала власні роботи, розповіла, що її надихає у творчості, які особливості має власний стиль шиття і до чого треба прагнути, щоб довести рівень майстерності до високого результату. Адже печворк в Україні – доволі молоде мистецтво, яке активно розвивається останні тридцять років, проте голосно заявляє про себе на світових мистецьких платформах. Нині роботи українських майстрів експонуються на світових виставках в Америці та Європі, зокрема, роботи Ольги Авдєєвої, Людмили Чистякової подорожують світом.

Лекція показала багатогранність мистецтва клаптикового шиття, надихнула на вивчення та залучення молоді до опанування цієї технології. Адже клаптики – доступний матеріал, який «підкорюється» рукам і менших, і старших, є основою для розвитку екологічної компетентності, оскільки вторинне використання тканини зменшує негативний вплив на довкілля.

Дискусія, що стала продовженням лекції, показала, що тема є досить актуальною та потребує дослідження в різних напрямках, доступна до впровадженні в освітній процес.