fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Академічна доброчесність: інформуємо студентів

Академічна доброчесність: інформуємо студентів

15 квітня 2024 року в рамках тижня факультету старшим викладачем секції технологічної та професійної освіти Щирбулом О.М. було проведено освітній захід для студентів «Академічна доброчесність – підвищення якості освітнього процесу».

В заході взяли участь студенти спеціальностей Середня освіта (Трудове навчання та технології), Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості) та Професійна освіта (Цифрові технології). До обговорення та дискусії також долучилися доценти кафедри інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологій Мироненко Н.В., Кононенко С.О., Пуляк О.В. та старший викладач кафедри математики та цифрових технологій Соменко Д.В.

Студентам була надана інформація про поняття інтелектуальної власності, права інтелектуальної власності, академічної доброчесності. Також присутні проаналізували українське законодавство, яке регламентує дотримання академічної доброчесності, відповідальність за її порушення.

Зокрема детально розглянули види порушень академічної доброчесності такі як: академічний плагіат, самоплагіат, фабрикація, фальсифікація, списування, обман, хабарництво, необ’єктивне оцінювання, надання здобувачам освіти під час проходження ними оцінювання результатів навчання допомоги чи створення перешкод, не передбачених умовами та/або процедурами проходження такого оцінювання, вплив у будь-якій формі (прохання, умовляння, вказівка, погроза, примушування тощо) на педагогічного (науково-педагогічного) працівника з метою здійснення ним необ’єктивного оцінювання результатів навчання.

Наведено приклади належного цитування та посилань на джерела інформації: посилання на роботу автора, непряме цитування, пряме цитування, самоцитування та цитування джерел іноземною мовою.

Пуляк О.В. ознайомила присутніх із «Положенням про академічну свободу та  академічну доброчесність у Центальноукраїнському державному університеті імені Володимира Винниченка».

Соменко Д.В. акцентував увагу на питаннях дотримання доброчесності при використанні різних видів програмного забезпечення та роботи з цифровим контентом.

Студенти мали можливість поставити питання та отримати професійні відповіді.

2 3

Матеріал надано секцією технологічної та професійної освіти