fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Магістри-хіміки відвідали Кіровоградський обласний краєзнавчий музей

Магістри-хіміки відвідали Кіровоградський обласний краєзнавчий музей

25 квітня 2024 року студенти другого магістерського рівня спеціальності 014 Середня освіта (Хімія) в рамках вивчення навчальної дисципліни Теорія еволюції відвідали відвідали Відділ природи Кіровоградського обласного  краєзнавчого музею. Студентів супроводжували викладачі кафедри природничих наук і методик їхнього навчання: доктор історичних наук, професор Дефорж Г.В., викладач Теорії еволюції та куратор групи ХБ23М – кандидат біологічних наук Боброва М.С.

Кіровоградський обласний краєзнавчий музей – найстаріша скарбниця історії та природи нашого краю. Перший в регіоні музейний заклад, що був створений у 1883 році за ініціативою талановитого етнографа, історика, археолога, викладача Єлисаветградського земського реального училища Володимира Ястребова. Відділ природи складається з експозицій: «Фізико–географічне положення області та туризм»; «Вчені – земляки, дослідники нашого краю»; «Палеонтологічне минуле області»; «Корисні копалини Кіровоградщини»; «Клімат, водні ресурси області, антропогенний вплив, рослинний світ та ґрунти нашого краю»; «Фауна області: птахи, риби, земноводні, плазуни та комахи»; «Тваринний світ нашого краю, природно-заповідний фонд Кіровоградщини, Червона книга».

В рамках вивчення Теорії еволюції студентів цікавила експозиція, яка містила палеонтологічні експонати: хребці базилозавра, фрагмент черепа мамонта з зубами, плечова, стегнова та тазова кістки мамонта, уламок бивня мамонта та інші. Відвідувачі побачили оселю стародавньої людини (макет-діорама), колекцію викопних та сучасних порід та мінералів, колекцію мушель.

Також екскурсовод познайомила відвідувачів з природодослідниками нашої області, серед яких були викладачі кафедри природничих наук і методик їхнього навчання, розказала про туристичні об’єкти області, а саме: урочище Каскади, Монастирище, дендропарк Веселі Боковеньки, Чорне озеро.

Не могли не зацікавити студентів представники комах, риб, земноводних, плазунів, птахів і ссавців області, адже вони навчаються за освітньою програмою Середня освіта (Хімія, Біологія та здоров’я людини).

Окремо студенти та викладачі зупинилися біля фотовиставки з нагоди вшанування пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф та 38-х роковин Чорнобильської катастрофи «Чорнобильська зона очима сталкерів» (автор робіт – Олександр Ткаченко «Домовий», який загинув у Бахмуті в січні 2023 року).

Щиро дякуємо старшій науковій співробітниці Світлані Саванчук за екскурсію та провідній науковій співробітниці Вікторії Слюсаренко за організацію. До нових зустрічей!

Інформацію підготували Ганна Дефорж та Людмила Затуливітер