istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Боротьба з корупцією в Україні: це міф чи  все ж таки реальність?

Боротьба з корупцією в Україні: це міф чи  все ж таки реальність?

Для відзначення Міжнародного дня боротьби з корупцією, 12 грудня 2019 року за ініціативи уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції, доцента кафедри галузевого права та правоохоронної діяльності Окопник О. М. в Центральноукраїнському державному педагогічному університеті ім. В. Винниченка відбулись дебати на тему «Боротьба з корупцією в Україні це міф чи все ж таки реальність».

Модератором заходу виступила доцент Окопник О. М., взяли активну участь професор кафедри галузевого права та правоохоронної діяльності, д.ю.н., професор Манжула А. А., студенти правники третього та четвертого курсів та магістри спеціальності "Правоохоронна діяльність" та аспіранти спеціальності "Право" факультету історії та права.

Здобувачам було запропоновано об’єднатися в дві групи. Студенти третього курсу відстоювали позицію, що корупцію в Україні не можливо подолати, відповідно завданням студентів четвертокурсників та магістрів було довести позицію про те що з корупцією можливо боротися.

В процесі дискусії учасники заходу висловлювали власні думки з цього приводу, групи наводили переконливі аргументи з використанням статистичної інформації. Ґрунтуючись на результатах дослідження заходів запобігання корупції у найменш корумпованих державах за рейтингом Transparency International, проаналізовано результати заходів із запобігання корупції, які проводилися в низці країн, та визначено, які з них необхідно запровадити в Україні.

Як зазначив професор Манжула А.А. «На сьогодні для Української держави надзвичайно важливим є наближення національного антикорупційного законодавства до стандартів держав-учасниць ЄС. Враховуючи рекомендації європейських партнерів, Україна вже прийняла пакет законодавчих актів, що визначають антикорупційну політику держави, запроваджують нові органи, уповноважені запобігати корупції. Вирішення завдань щодо запобігання корупції на різних рівнях і в різних сферах функціонування органів державної влади є однією з найбільш актуальних соціальних проблем сучасності для багатьох країн світу, і для України зокрема. Відтак, питання, пов’язані з корупцією та визначенням шляхів її запобігання, привертають все більшу увагу не лише теоретиків-дослідників і практиків, а також громадськості».

В підсумку, доцент Окопник О. М. розкриваючи особливості правозастосовної практики запобігання корупції, спираючись на аналіз зарубіжного досвіду у цій сфері, акцентувала на необхідності формування у громадян антикорупційної правосвідомості. Наголосила, що одним із важливих напрямів підвищення ефективності антикорупційної діяльності в сучасній Україні є пропаганда законослухняної поведінки, а також пробудження інтересу в громадян до правових знань, який досягається шляхом активного використання правової пропаганди, агітації, реклами, адже громадянське суспільство має ефект імунізації проти корупції, оскільки кожен українець своїми діями допоможе покращити рівень боротьби з корупцією. А значить, боротьба з корупцією в Україні це все ж таки реальність.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права