• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Бойові канікули кіровоградських студентів

Чи бачили ви стовідсоткову присутність студентів на заняттях протягом, скажімо, місяця? Чи спостерігали, щоб вони, люди завжди пунктуальні, за 40 хвилин до початку пари приходили до університету, боячись запізнитися? Уявляєте, щоб студенти третину літа добровільно вставали о 6 ранку? Саме так 17 кіровоградських студентів провели місяць літніх канікул у військовій формі та берцах (автор цього тексту також).

А все тому, що в цьому році студенти денної форми навчання Кіровоградського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка та Кіровоградського національного технічного університету отримали можливість стати слухачами Одеської військової академії й відчути армійську атмосферу в кіровоградській частині А-0759. Всіх, хто вдало пройшов вступну комісію, було зараховано на факультет підготовки офіцерів запасу на кафедру тактико-спеціальної підготовки. Термін навчання на військовій кафедрі – два роки і шість місяців. Потім за результатами підготовки складаються випускні іспити з присвоєнням звання молодшого лейтенанта запасу студентам випускних курсів.

У тих, хто закінчив військову кафедру, є низка переваг. По-перше, Міністерство оборони України запрошує студентів-випускників (чоловічої та жіночої статі), які пройшли підготовку за програмою офіцера запасу, на службу за контрактом. По-друге, фахівці з військовим званням офіцера запасу також мають можливість розпочати службу на контрактній основі на посадах офіцерського складу структур Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки, Прикордонної служби, митниці тощо або зробити більш успішну кар’єру за цивільною спеціальністю.

Протягом місяця 17 кіровоградських студентів у 50-му окремому навчальному загоні спеціальної підготовки отримували теоретичні знання, які потім відпрацьовували практично в тирі частини та на полігоні в селі Клинцях, до якого їхали в кузові «Уралу».  Для багатьох це був перший досвід знайомства зі зброєю, такою як АКС-74, ПМ, АПБ. Декому пощастило постріляти і з гранатомета підствольного. Для проведення занять прибули офіцери Одеської військової академії: полковник Володимир Опольський (куратор взводу, викладач тактико-спеціальної підготовки), Аркадій Мальцев (викладач методики роботи з гуманітарних питань), Олександр Агапов (викладач воєнної топографії), Ігор Стадник (викладач ОЗ). Заняття зі знання військових статутів, вогневої підготовки та радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту проводили офіцери частини.

Полковник Володимир Опольський розповів: «Збори проводяться в Кіровограді, бо тут є всі необхідні умови для якісного проведення військової підготовки це, насамперед, задовільна матеріально-технічна база і добрий викладацький колектив. Коли ми проводимо навчання в Одесі, то немає того духу частини. Там важче перейти на військову дисциплінованість. А тут студенти одразу попадають в атмосферу частини, тому легше підготувати їх морально-психологічно». 

Студент Богдан Зіненко говорить: «Для мене військове звання – це можливість потім працювати в МНС». Для Дмитра Ільченка – майбутня служба в СБУ. Більшість ще не визначилась, але говорить, що військове звання не завадить в майбутньому.

Уже третій рік до Кіровограда прибувають випускники військової кафедри, які проходили два роки навчання в Одесі. Три роти (10 взводів) одеських студентів провели третину літа в казармі. Найбільше їм запам’яталися виходи в ліс за сім кілометрів від Кіровограда і триденний польовий вихід неподалік від села Клинців. Кажуть, що саме після зборів колектив зміцнюється і стає дружнішим. Одеські студенти не нарікають ні на сувору дисципліну (беззастережне виконання наказів, обов’язкове віддання військового вітання), ні на харчування, ні на армійський режим. Побажали майбутнім випускникам бути впевненішими, нічого не боятися, працювати над собою, сміливо йти до поставленої цілі, а головне – бути більш патріотичними. 

Ректор Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Олег Семенюк говорить: «Військова кафедра – це елемент престижності так чи інакше. Ми, співпрацюючи з Одеською академією, розширюємо коло майбутніх робочих місць для наших випускників. Ті ж самі географи, правознавці, перекладачі, психологи та навіть вихователі потрібні в силових структурах. Це ті спеціальності, які є й у військових вишах, проте держава витрачатиме менше коштів на навчання за рахунок контрактів з фахівцями. Якщо хтось із студентів бачить себе в майбутньому офіцером, то краще починати, якщо вже є певне військове звання».

 


Олена Сидорова, студентка 33-ї групи факультету філології та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись