• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Міжнародній науково-практичній конференції «МИСТЕЦЬКИЙ ОСВІТНІЙ ПРОСТІР У КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОЇ ПАРАДИГМИ ОСВІТИ» (15-16 грудня 2016 р.) присвячується…

І все-таки це сталося… Конференція, підготовка до якої тривала протягом трьох важких місяців, нарешті відбулася, фактично, це вже – історія… Наразі, коли напруга організаторів потроху пішла на спад, а емоційний підйом, як післясмак від доброго вина, ще бурлить у жилах, стало можливим зануритися у власні і чужі враження і усвідомити, що власне відбулося. Отже…

Як з’ясувалося, єдиний мистецький простір – це не утопія, а зовсім реальна мета, яку собі (і кафедрам вокально-хорових, образотворчих та хореографічних дисциплін) поставила Алла Миколаївна Растригіна. І дійсно, відзначимо, що у нелегкі часи сесії, всупереч хворобам та негараздам, мистецький факультет працював, як добре налагоджений годинник – студенти та викладачі готувалися до майстер-класів, опрацьовували концертні номери та обмірковували концепцію виставки художніх творів, оргкомітет активно шукав шляхи до вирішення цілком зрозумілих проблем, що постають перед проведенням подібного наукового заходу міжнародного рівня.
Конференція пройшла дуже динамічно й у своєму розвитку набула різних форм та відтінків – від офіційного початку до жвавого обговорення проблем підготовки фахівця мистецького спрямування, захоплення майстерністю викладачів та духовного катарсису від побаченого на виставці художніх робіт.

Взагалі, проблема духовності виховання та навчання проходила червоною ниткою у канві науково-практичного заходу. Безперечно, тон конференції задали поважні гості: доктор педагогічних наук, професор кафедри музики Вільнюського едукологічного університету Йонас Кевішас (Литва), професор габілітований Краківського університету Кінга Лапоть-Дзерва (Польща), професор Гданьського університету Малгожата Каршмаржик (Польща) та доктор педагогічних наук, професор, проректор з наукової роботи Мистецького інституту художнього моделювання і дизайну ім. Сальвадора Далі Валерій Орлов. Дивовижно, що навіть відео-звернення провідних вчених, докторів педагогічних наук, професорів Олени Отич (доктор педагогічних наук, професор, проректор з науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України) та Ольги Олексюк (доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теорії та методики музичного мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка) так чи інакше торкалися проблеми духовності, що тільки підкреслює її важливість в контексті парадигми мистецької освіти. Особливо відзначили присутні на пленарному засіданні доповіді представника духовенства, протоієрея Євгенія Назаренка, настоятеля Свято-Благовіщенського храму (м. Кропивницький) та професора кафедри хореографічних дисциплін КДПУ ім. В.Винниченка, народного артиста, професора Віктора Похиленка. Емоційним, з «родзинкою», став виступ доцента кафедри образотворчих дисциплін та дизайну Олени Кириченко. Не менш цікавими були майстер-класи старшого викладача кафедри вокально-хорових дисциплін та методики музичного виховання Костянтина Дьоміна, який працював зі зведеним хором студентів мистецького факультету над інтерпретацією поеми-кантати Л.Ревуцького на сл. Т. Шевченка «Хустина» (конц. – Ж. Колоскова), та професора Кінги Лапоть-Дзерви, яка акцентувала увагу присутніх на прийомах вирішення проблеми удосконалення фахової підготовки майбутніх вчителів образотворчого мистецтва. Дуже теплою атмосферою відзначилася творча зустріч учасників конференції з народним артистом України, професором Анатолієм Коротковим, який їх гостинно запросив до улюбленого «дітища» - Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю (гімназія-інтернат-школа мистецтв) та ознайомив зі складним механізмом роботи унікального для України закладу.

З гордістю ми спостерігали виступи наших студентів на сцені під час концерту та роботи студентів і викладачів на відкритті виставки «Співдружність культур: Україна – Польща» у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського – вони дійсно були на високому художньо-виконавському рівні.

Організатори безмежно вдячні ректору КДПУ ім. В. Винниченка, професору Олегу Анатолійовичу Семенюку та проректору з наукової роботи й міжнародних зв’язків, професору Сергію Павловичу Михиді за підтримку конференції, а також меценатам: Євгену Степановичу Бахмачу, Миколі Миколайовичу Цуканову, Олександру Івановичу Полячку. Особливу подяку кафедра вокально-хорових дисциплін та методики музичного виховання висловлює Артему Олеговичу Стрижакову, який разом із своєю командою активно і дуже відчутно допомагав на всіх етапах підготовки до конференції.

Інформацію надано кафедрою вокально-хорових дисциплін

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись