• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Наукові записки. Серія: Педагогічні науки

ПРОБЛЕМА ПАРАДИГМАЛЬНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ «ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА»

ЛАБЕНКО Олександр Віталійович –

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри спеціальної освіти та здоров’я людини

Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка

e-mail: [email protected]

Анотація

   Cистемний критичний аналіз ситуації, що переживає освітня галузь в аспекті оновлення різних методик викладання педагогічних дисциплін, в тому числі й курсу «Інклюзивна освіта», показує нам, що освітній процес потребує не косметичної, а глибинної трансформації як на теоретико-методологічному, так і на методикопрактичному рівні. Реальним шляхом виходу із даної ситуації є зміна наукової парадигми, яка лежить в основі як усієї педагогічної науки, так і методичної зокрема. В цих умовах перехід сучасної методики викладання курсу «Інклюзивна освіта» від ньютонівсько-картезіанської до квантово-релятивістської наукової парадигми є ще більш актуальним, ніж будь-коли. Отже, в цій статті автор робить спробу порівняти основні характеристики обох наукових парадигм та приходить до висновку, що більші потенційні можливості для модернізації курсу «Інклюзивна освіта» має квантово-релятивістська наукова парадигма.

Ключові слова: наукова парадигма, ньютонівсько-картезіанська наукова парадигма, квантоворелятивістська наукова парадигма, методика викладання курсу «Інклюзивна освіта», методична наука.

Повний текст:

Adobe Acrobat Pro PDF

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

1. Гроф С. За пределами мозга / С. Гроф. Пер. англ. А. Андриановой и др. под общей ред. А. Дегтярева. Третье изд. – М.: Институт Трансперсональной Психологии, Издательство Института Психотерапии, 2000. – 504 с.

2. Загнітко А. П., Щукіна I. A. Великий тлумачний словник. Сучасна українська мова від А до Я / А. П. Загнітко, І. А. Щукіна. – Донецьк: TOB ВКФ «БАО», 2008 – 704 с.

3. Ігнатенко І. Етнологія для народу: свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети, вірування українців / Ірина Ігнатенко.– Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016.– 320 с.

4. Інклюзивна освіта. Підтримка розмаїття у класі: практ. посіб. / [Тім Лорман та ін.]; пер. з англ.– К.: СПД-ФО Парашик І.С. – 2010. – 296 с.

5. Kuhn Т. The Structure of Scientific Revolutions. Chicago: University of Chicago Press, 1962. – 567 р.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись