• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Освітньо-наукова програма 113 Прикладна математика

У Центральноукраїнському державному університеті імені Володимира Винниченка на фізико-математичному факультеті (нині факультет математики, природничих наук та технологій) у 2016 було відкрито аспірантуру за спеціальністю 113 Прикладна математика у галузі знань 11 Математика та статистика. З 2023 р. підготовку фахівців спеціальності Прикладна математика здійснює кафедра математики та цифрових технологій.

 I. Мета та задачі освітньо-наукової програми

Підготовка здійснюється згідно освітньо-наукової програми "Прикладна математика". Метою освітньої програми є підготовка конкурентоспроможних та сучасних на внутрішньому і міжнародному ринках праці висококваліфікованих наукових та науково-педагогічних кадрів з розвиненими філософськими та мовними компетентностями, здатних:

  • розв’язувати комплексні наукові проблеми із застосуванням моделей та методів прикладної математики;
  • проводити власні інноваційні наукові дослідження, спрямовані на математичне, статистичне та комп’ютерне моделювання із застосуванням сучасних аналітичних, чисельних та комп’ютерних методів;
  • удосконалювати наявні та отримувати нові цілісні наукові та науково-практичні результати у галузі прикладної математики та споріднених областях науки шляхом впровадження методології наукової, дослідницько-інноваційної та освітньої діяльності.

Термін навчання становить 4 роки. Форма навчання: денна/заочна.

Освітньо-наукова програма має академічну орієнтацію з елементами практично-прикладного характеру, що відображено у структурі, до якої включені наукова та освітня складові. Освітня складова вивчається протягом перших п’яти семестрів, вона містить загальнонаукову та фахову теоретичну підготовку та аспірантську практику. Наукова складова виконується підчас усього терміну навчання. Обидві складові спрямовані на аналіз, узагальнення та розв’язання актуальних комплексних наукових проблем математичного, статистичного та комп’ютерного моделювання, аналізу складних систем та інших проблем прикладної математики.

 ІІ. Працевлаштування випускників

Виходячи зі специфіки університету, освітньо-наукова програма розрахована на випускників магістратури різних галузей знань 11 Математика та статистика та 12 Інформаційні технології, а також таких спеціальностей галузі 01 Освіта/педагогіка, як 014.04 Середня освіта (Математика) та 014.08  Середня освіта (Фізика)

Випускники можуть працювати в установах та закладах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України; науково-дослідних інститутах НАН України; закладах вищої освіти різних типів та форм власності; підприємствах, установах та організаціях; IT-компаніях; банках; органах державного управління і місцевого самоврядування; аналітично- інформаційних інституціях на первинних посадах, які визначені Національним класифікатором України (Класифікатор професій ДК 003:2010):

  • 2121.1 Наукові співробітники (математика),
  • 2121.2 Математики,
  • 2131.1 Наукові співробітники (обчислювальні системи),
  • 2131.2 Розробники обчислювальних систем,
  • 2132.1 Науковий співробітник (програмування),
  • 2132.2 Розробники комп’ютерних програм,
  • 2139.1 Наукові співробітники (інші галузі обчислень),
  • 2310.2 Інші викладачі університетів та вищих навчальних закладів.
 III. Нормативні та інформаційні документи
 IV. Навчально-методичне забезпечення
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись