• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Лабораторії методики навчання фізики та астрономії (404, 406 ауд.)

Лабораторії методики навчання фізики та астрономії (404, 406 ауд.)

Лабораторії методики навчання фізики мають багаті історичні традиції. Вони були створені ще в часи початку становлення кафедри фізики. Вагомий вклад в його створення та розвиток внесли І.В. Попов, С.П. Величко, В.П. Вовкотруб, М.І. Садовий, І.В. Сальник та інші; їх методичні та практичні надбання суттєво підвищили рівень викладання дисципліни «методика навчання фізики» у ЦДУ ім. В. Винниченка.

Нині лабораторії методики навчання фізики розташовані у двох аудиторіях, одна з яких (№404) носить ім’я І.В.Попова, одного із засновників цієї лабораторії, де розв’язуються проблеми методики і техніки шкільного фізичного експерименту в обсязі вивчення фізики основної школи (7-9 класах) та лабораторії (№406), де розміщені лабораторні роботи, що забезпечують підготовку майбутніх вчителів фізики та астрономії до викладання предметів у старшій школі. 

Фізичне оснащення кабінету є поєднанням обладнання різних років: поряд із перевіреними часом приладами для шкільного курсу фізики поетапно впроваджується у навчальний процес сучасне вдосконалене обладнання, яке в 2005 році поповнило баланс кабінету. Зокрема, у 2004 році був отриманий комплект «Кабінет фізики майбутнього». Варто відзначити, що в Україні подібно оснащених кабінетів методики викладання на той час було всього 7. На базі даного обладнання відкривається чималий «простір» для роботи молодих науковців та підвищення рівня викладання дисципліни «методика навчання фізики» з урахуванням сучасних тенденцій розвитку методики фізики.

Нині обидві лабораторії оснащені мультимедійними дошками та проєкторами, шо дозволяє значно розширити можливості кабінету у забезпеченні навчально-виховного процесу студентів факультету. Також в лабораторіях є низка оригінальних універсальних комплектів з механіки, молекулярної фізики, електрики, оптики. У 2020 році кабінет отримав комплект сучасного навчального обладнання кабінету фізики відомого виробника Vernier з набором датчиків, що дозволяють проводити навчальні досліди на сучасному науковому рівні.

Також у 2020 році на кафедрі почалося проведення експериментальної перевірки нового ресурсу «Фізика. Легко», було отримано 4-и комплекти навчального обладнання з Механіки, Молекулярної фізики, Електродинаміки і магнетизму та Оптики і Квантової фізики, яке заплановано використовувати в процесі вивчення курсу «Методика навчання фізики».

Лабораторії методики навчання фізики та астрономії мають потужний потенціал для підготовки та вдосконалення рівня фізичних знань майбутніх учителів фізики і становлення молодих науковців. За рівнем матеріально-технічного оснащення та методичним забезпеченням він відповідає сучасним вимогам; які ставить суспільство до підготовки висококваліфікованого учителя.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись