• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Деканат факультету

Декан факультету 

БІЛОУС ОЛЕКСАНДР МИКОЛАЙОВИЧ

Кандидат філологічних наук,
професор кафедри перекладу,
прикладної та загальної лінгвістики

Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка міста Кропивницький.
Професор ВАК (з 2013 р.) , почесний професор Ульмського університету (Німеччина) з вересня 2010 року.

Заслужений працівник освіти України (Указ Президента України № 655/2013 від 30 листопада 2013 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року».)

Заклад, у якому здобуто вищу освіту; рік випуску: Берлінський університет імені братів Гумбольдт, 1979.
Спеціальність: «Германістика» (філолог-германіст, викладач німецької, англійської мов та німецької літератури).

Тема дисертації та рік захисту: Проблема семантичної еквівалентності мовних одиниць в оригіналі та перекладі художнього тексту (на матеріалі перекладів творів М.О.Шолохова німецькою мовою).
Захист дисертації відбувся 1-го вересня
1988 року в Одеському національному університеті ім. І.Мечникова за спеціальністю: 10.02.20 – порівняльно-історичне, типологічне, зіставне мовознавство та теорія перекладу.

Посади за роки роботи в університеті : асистент, викладач, стажист-дослідник, старший викладач, обраний доцент, доцент, обраний професор з квітня 2011 року, професор ВАК з травня 2013. З 1998 року – декан факультету іноземних мов З 1981 по 1982 рік служба в Радянській Армії (капітан запасу ВДВ).

Коло наукових інтересів: теорія та практика перекладу .

Під керівництвом професора О.М.Білоуса на факультеті іноземних мов створена наукова школа для аспірантів та пошукувачів «СЕМАНТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ПЕРЕКЛАДУ ТВОРІВ СЛОВЕСНОГО МИСТЕЦТВА» та проводиться щорічна Міжнародна науково-практична конференція «МОВИ І СВІТ: ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ВИКЛАДАННЯ».

За час існування школи захищено близько тридцяти магістерських робіт, понад сорок бакалаврських робіт, три кандидатські дисертації.

Кандидатські дисертації під керівництвом професора О. М. Білоуса захистили:

Міщенко Алла Леонідівна на тему «Адаптація англіцизмів до системи сучасної німецької мови (на матеріалі англіцизмів комп’ютерної галузі й технологій)» зі спеціальності 10.02.04 – германські мови. – Донецьк: ДНУ. – 2009;

Стасюк Богдан Вікторович на тему «Часткові еквіваленти у відтворенні англомовних художніх текстів в українському перекладі (на матеріалі романів Дж. Р.Р. Толкіна “The Lord of the Rings” і У.К.Ле Гуїн “A Wizard of Earthea”» зі спеціальності 10.02.16 – перекладознавство. – Київ: КНУ імені Тараса Шевченка. – 2011;

Бідна Тетяна Олександрівна на тему «Реалізація концептів жінка та чоловік в оригіналі та перекладах художнього тексту (на матеріалі перекладів романів М. Мітчел “Gone with the Wind” і Дж. Голсуорі “The Forsyte Saga” зі спеціальності 10.02.16 – перекладознавство. – Одеса: Державний заклад «ПУНПУ ім. К. Д. Ушинського». – 2012.

Перша ластівка школи, кандидат філологічних наук, доцент Алла Леонідівна Міщенко захистила у 2016 році докторську дисертацією на тему «Мультилінгвальна текстова комунікація у світлі сучасних лінгвістичних технологій (на матеріалі технічної документації)» зі спеціальності 10.02.21 – структурна, прикладна та математична лінгвістика та опублікувала у видавництві «Нова книга» 2013 року монографію «Лінгвістика фахових мов та сучасна модель науково-технічного перекладу (на прикладі німецькомовної фахової комунікації).

Дисципліни, які викладає: теорія та практика перекладу (лекції та семінари), усний двосторонній переклад, письмовий переклад, порівняльна лексикологія (лекції та семінари), мистецтво перекладу.

Нагороди та досягнення: Відмінник освіти України (2000); Почесний знак Кіровоградського міськвиконкому «За заслуги» 2-го ступеня у сріблі (2008); Заслужений працівник освіти України (2013); Почесний знак міської ради та виконавчого комітету міста Кропивницького “За заслуги” I ступеня у золоті (2018); Нагорода імені Івана Виговського Центру досліджень Східної Європи під патронатом президента  Польщі  Анджея Дуди (2019).

Наукові та навчально-методичні публікації - Переглянути

Електронна адреса: [email protected] , obilous1955@gmail.com

 

60-річчя декана факультету іноземних мов, професора, Заслуженого працівника освіти України Олександра Миколайовича Білоуса

 

65-річчя декана факультету іноземних мов, професора, Заслуженого працівника освіти України Олександра Миколайовича Білоуса

 

Берлін 2019 рік. 40 років по (1979) закінченню Берлінського Гумбольдт-Університету

 

 

Заступник декана факультету з навчально-методичної роботи

КІТ ЛАРИСА МИКОЛАЇВНА

Кіт Лариса Миколаївна

Кіт Лариса Миколаївна – заступник декана факультету іноземних мов з навчально-методичної роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

У 2005 році закінчила факультет іноземних мов Кіровоградського державного педагогічного університету з відзнакою.

З 2005 року працює на кафедрі перекладу, прикладної та загальної лінгвістики.

У березні 2007 р. проходила стажування в інституті теоретичного та прикладного перекладознавства університету імені Карла Франценса, м. Грац (Австрія), а також курс зі спеціальної німецької мови «Практика та дидактика фахового перекладу» за підтримки DAAD (Німецької служби академічних обмінів, м. Дніпропетровськ).

З 16.04.2018 по 16.05.2018 проходила підвищення кваліфікації на кафедрі німецької філології та перекладу Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Як фахівець, використовує широкий спектр можливостей для постійного продовження освіти та підвищення кваліфікації в Goethe-Institut – всесвітнього лідера у підвищенні кваліфікації вчителів німецької мови. Так, у 2021році пройшла курси підвищення кваліфікації для вчителів німецької мови „Sprache; Methodik / Didaktik und Landeskunde für Deutschlehrer“ в Гете-Інституті, м. Київ.

З 2020 року бере активну участь у програмі Deutsch lehren lernen (DLL), яка спрямована на підвищення кваліфікації вчителів та викладачів німецької мови як іноземної у всьому світі: DLL 4 – Aufgaben, Übungen, Interaktion (Завдання, вправи, інтеракція), DLL 6 – Curriculare Vorgaben und Unterrichtsplanung (Навчальні вимоги та планування занять), DLL 7 – Prüfen, Testen, Evaluieren (Екзамени. Тести. Поточний контроль).

Лариса Миколаївна – постійний учасник міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференцій, семінарів та вебінарів, є членом Всеукраїнської спілки викладачів перекладу (ВСВП) та Спілки германістів України.

 

 

Заступник декана факультету з навчально-виховної роботи 

ІВАНЕНКО НАДІЯ ВІКТОРІВНА

ivanenko nv

Іваненко Надія Вікторівна – заступник декана факультету іноземних мов з навчально-виховної роботи, кандидат філологічних наук, доцент кафедри англійської мови та методики її викладання Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

У 1999 році закінчила факультет іноземних мов Кіровоградського державного педагогічного університету з відзнакою.

З 2017 року працює на кафедрі англійської мови та методики її викладання; з 1999 по 2017 р. працювала на кафедрі практики германських мов. Навчалася в аспірантурі Кіровоградського державного педагогічного університету за спеціальністю порівняльно-історичне і типологічне мовознавство.

За роки навчання в аспірантурі пройшла стажування у декількох закордонних вузах та брала участь у багатьох міжнародних конференціях, у тому числі у престижних європейських університетах (м. Лондон, м. Дарем, м. Нотінгем, Великобританія, м.Женева, Швейцарія, м. Рим, Італія та ін.). У серпні-вересні 2003 року проходила стажування в Університеті Відкритого Суспільства м. Будапешт, Угорщина.
У 2003-2004 роках отримала ґрант від уряду Великобританії та фундації Сороса на річне стажування в Окфордському університеті, Великобританія. Вивчала міжнародні відносини в сфері освіти.

Закінчила аспірантуру та захистила дисертацію кандидата філологічних наук зі спеціальності "Порівняльно-історичне і типологічне мовознавство" у Київському національному лінгвістичному університеті у 2008 році. Отримала посвідчення доцента кафедри практики германських мов в 2010 році.

Надія Вікторівна є засновником та членом наглядової ради Спілки англійської мови в Україні (English-Speaking Union Ukraine) з 2008 року. Ця благодійна організація проводить щорічний всеукраїнський конкурс з публічного мовлення англійською мовою для виявлення талановитих, творчих, ініціативних молодих лідерів та представляє Україну на міжнародному конкурсі у м. Лондон, Великобританія. Інші напрямки діяльності: дебати (англійською мовою), тренінги та семінари для представників різних сфер діяльності, Всеукраїнський конкурс читців сонетів Уільяма Шекспіра, конкурс написання есе англійською мовою, розмовний клуб англійської мови, дні Британії в Україні та ін.

Влітку 2011 року Іваненко Н.В. проходила стажування у відділі освітніх та культурних програм Шекспірівського театру "Глобус", м. Лондон, Великобританія. Освітня міжнародна програма передбачала тренінги, семінари, мастер-класи для викладачів англійської мови як іноземної.
У 2016 році отримала ґрант Британської ради Exploratory Visit Grant для проходження стажування в Даремському Університеті, Великобританія, березень – жовтень 2016 року.

Надія Вікторівна – постійний учасник міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференцій, автор більше 30 публікацій: 1 монографії, 2 підручників з грифом Міністерства освіти і науки України, близько 30 наукових статей (в тому числі у закордонних виданнях). 

З 2004 року є співголовою спільного освітнього проекту "Education as a Humanitarian Response" між Оксфордським університетом, ЮНЕСКО та Україною. Результатом цієї дослідницької роботи є публікація “Vulnerable Children in Ukraine and the Educational Response”, що стала вагомим внеском у наковій книзі “Education, Vulnerable Children and Young People”, яка вийшла в Лондоні в 2013 році. Ще одним ґрунтовним доробком авторки є наукова книга під її редакцією “Education in Eastern Europe and Eurasia”, яка також надрукована англійському видавництві Bloomsbury м. Лондон в 2014 році.

З березня 2016 року є координатором освітнього проекту "Internalising Higher Education" між Durham University, Великобританія та Кіровоградським державним педагогічним університетом ім.В.Винниченка.

 Електронна адреса: [email protected]

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись