• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Інтерв'ю з деканом

О. М. Білоус: «Нам є чим пишатися!»

img_0938.jpg- Олександре Миколайовичу, наша розмова відбувається у дні святкування річниці факультету. 27 років – період розквіту сил для людини. Що значить цей вік у житті структурного підрозділу ВНЗ?
- Двадцять сім років виповнюється саме факультету іноземних мов, тому що він був організований у 1983 році. Підготовку вчителів іноземних мов Кіровоградського педагогічного інституту було розпочато в 1949 році, тобто майже одразу після війни. Це означає більше 60 років підготовки вчителів англійської мови у стінах нашого університету. У тому році було засновано факультет англійської мови, і він проіснував до 1954-го, коли його було приєднано до філологічного факультету. Іноземна мова (англійська чи німецька) вважалася спеціалізацією. Спеціальністю ж стала українська чи російська мова та література. Ми пишаємося випускником Кіровоградського педагогічного інституту тих років Євгеном Марчуком, який закінчив спеціальність  «Українська мова і література та німецька мова», і його вчителем був ще професор Євгененко Дмитро Андрійович, який продовжує працювати у нас на факультеті. Згодом було знов створено факультет англійської мови, який проіснував до 1979 року, коли почали вивчатися дві мови одразу: англійська плюс німецька. А вже в 1983 році був заснований факультет іноземних мов, було здійснено набір студентів, які вивчали німецьку мову як перший фах, а англійська стала другим фахом. Звичайно, 27 років це ніби й небагато. Але за ці роки становлення факультет вдосконалювався, вдосконалювалась його навчально-методична база, його матеріальна база, почали відкриватись нові спеціальності. Рік тому ми відсвяткували десятиліття перекладацького відділення, яке отримало ліцензію у 1999 році. Ці 27років можна вважати періодом становлення факультету.
- За ці роки відбулось багато чого. Що ви відносите до найбільш значущих здобутків факультету? У чому, можливо, були певні прорахунки?
- Я не вважаю, що на факультеті були прорахунки. У нас були лише здобутки. Нам є чим пишатися! Коли у 1983 році був заснований факультет, ми пішли по прямій вгору. Єдине, що можна віднести до недоліків, це те, що не вистачає аудиторного фонду, і ми вимушені проводити навчання у дві зміни. А так факультет постійно нарощує свою потужність.
- Дійсно, наш факультет функціонує досить успішно. Чи можна вважати, що він став візитною карткою КДПУ ім. В. Винниченка?
- Звичайно! На нашому факультеті завжди був конкурс по 3 чоловіки на місце. Це говорить про стабільність. Факультет славиться потужною секцією англійської мови кафедри германської філології. Секція німецької філології також розвивається, тут працюють викладачі з потужними знаннями. Це професор Євгененко Д.А., професор Кучинський Б.В. Це викладачі, які закінчували закордонні ВУЗи і які працюють тут вже по 30 років: Воронкова Н.Р., Білоус О.І. і я.
- Разом із нами навчаються сотні студентів. Які можливості дає наш факультет сучасним випускникам?
- Перспективи є. Всі мають право на працевлаштування. Кожного року ми отримуємо місця від обласного управління освіти та науки. Є проблеми з працевлаштуванням у великих містах, тому що там вчителів достатньо. А у сільській місцевості вчителів не вистачає. Але я не можу сказати, що це велика перспектива, тому що випускники не дуже хочуть туди їхати. Сільська інфраструктура не відповідає вимогам сучасної молоді. А щодо перекладачів, я ще не бачив випускника, який би не знайшов роботи.
- Свято факультету – це наслідок самовідданої діяльності багатьох людей. Кого слід привітати з цією урочистою подією в першу чергу?
- На факультеті працює п’ять кафедр, більше 70 викладачів. Всі вони працюють на благо університету. Всі працюють віддано. Відзначити можна кожного викладача і співробітника. Але, звичайно, в першу чергу хотілося б відзначити тих людей, які стояли у витоків факультету іноземних мов. Це професор Євгененко Д.А., за підручниками якого навчається вся Україна, професор Кучинський Б.В., професор Паращук В.Ю., викладачі кафедри германської філології Грицюк Л.Ф., Скляніченко Г.В., Ярова Л.О., Снісаренко І.Є., Токарєва Т.С. і багато-багато інших. Я б назвав всіх викладачів, тому що всі вони сумлінно виконують свої обов’язки. Вони є дійсно патріотами факультету, вони люблять його, віддають всі знання студентам. Сухомлинський писав: «Серце віддаю дітям», ось і наші викладачі віддають своє серце студентам.
- Наближається Міжнародний день студента. Що Ви хотіли б побажати студентам до свята?
- Дуже хороші студенти у нас на факультеті, я ними дуже пишаюсь! Студенти просто чудові! Я хотів би їм побажати здоров’я, успіхів, щоб вони завжди продовжували славу факультету іноземних мов, гідно несли всі ті здобуті знання, і гідно несли честь факультету іноземних мов через своє життя, пишалися факультетом, приходили на зустрічі з викладачами. Ми завжди будемо радо зустрічати їх, пишатись їхніми здобутками в житті.

Бесіду проводила Калінкіна Анастасія (504 гр.)

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись